Meillä mentiin ainakin pari kesää suljetulla tuuletusikkunalla ja parvekkeen ovella. Kyseiset asiat ovat tosin pysyneet varsin visusti kiinni muinakin aikoina vuodesta, sillä Nora oireilee jollekin ulkoa tulevalle. Koska tuulettaessa kutinaa on ympäri vuoden, siitepöly ei voi olla ainakaan ainut syy. En ole kokenut allergiatestejä tarpeelliseksi, sillä ne maksavat mukavan summan eikä tuloksista ole hyötyä ongelman ratkaisussa.
Viime vuonna ostin tuuletusikkunaan suodattimen, mikä onneksi myös toimi. Tämän avulla pystyimme tuulettamaan huolettomasti, mutta parveke oli yhä kissavapaata aluetta. Talvella onnistuin rikkomaan suodattimen, joten senkin myötä kaipasimme jotain laajempaa ratkaisua. Ei ole oikein, että kaikki kisut joutuvat elämään parvekkeettomasti yhden vuoksi ja kun tämä yksikin niin nauttisi parvekkeella olosta.
The yksi, joka aina haluaa mahdollisimman korkealle. Nora rakastaa hyppiä myös ovien päälle ja parvekkeen ovi on ainut sen mahdollistava tässä asunnossa. |
Jo ennen suodattimen hankkimista mietin kissoille sopivan allergialääkkeen mahdollisuudesta. Aihe on kuitenkin ainakin Suomessa varsin vieras eikä siitä löydy kunnolla juttua. Päätin kuitenkin yrittää, että tänä vuonna kisut pääsisivät taas viimein nauttimaan parvekkeesta.
Sain eläinlääkäriltä tietoon, että ihmisten setiritsiiniä (antihistamiineihin kuuluva lääke) sisältävät allergialääkkeet (esim. Zyrtec ja vastaavat, HUOM! Zyrtec-D on kielletty eläimille, mutta sitä ei taida edes olla Suomen markkinoilla) ovat yleensä hyvin siedettyjä myös kissoille ja koirille. Niinpä ostin meille Zyrteciä testiin.
Koska Nora on sekä ruoka-aine- että ympäristöallergikko, jännitin todella kovasti sitä, oireileeko itse lääke jotenkin. Nora kuitenkin osoitti, että lääke sekä toimii, että on sopiva! Nora saa 1/2 tbl/pv (annostus 1 mg/painokilo/pv, mutta pyöristän vähän ylöspäin). Teho tuli myös todennettua kun alkuvaiheessa unohdin antaa yhtenä päivänä lääkkeen ja siitä seuraavana päivänä Nora rapsutti niskan ruvelle... Zyrteciä ollaan syöty nyt aktiivisesti kuukausi todella hyvin tuloksin. Myöskään mahdollisia haittavaikutuksia ei ole näkynyt, kuten uneliaisuutta tai huonoa oloa, mutta näiden pitäisikin olla todella vähäriskisiä setiritsiinin kanssa (ihmisissä uneliaisuutta on raportoitu 13 % käyttäjistä). Lisään varalta hieman aiempaa enemmän vettä Noran ruuan joukkoon.
Allergialääkkeet ovat kuitenkin viimeinen vaihtoehto allergioiden hoidossa, allergia tulisi koittaa saada kuriin ensisijaisesti olosuhteita muokkaamalla, oli kyse sitten allergeenin poistamisesta ruokavaliosta taikka ympäristöstä. Minulla sinänsä ei ole mitään sitä vastaan, että eläisimme käytännössä tuuletuksetonta elämää tai tuuletus rajoittuisi vain ikkunaan suodattimen avulla, mutta minusta on väärin, että muutkin "kärsivät" yhden kissan rajoituksen. Etenkin, koska pihallinen asunto ja ulkotarha ovat yhä korkealla haavelistallani. Se olisi suorastaan kiusaamista, jos muut pääsisivät tarhaan esim. sirunlukijan avulla ja yksi ei. Joten tarvitsimme toisenlaisen ratkaisun, joka onneksi myös löytyi.
Raittiissa ilmassa tulee erimakeat unet |
Zyrtecin ja muiden käytössä kannattaa kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta, vaikka niitä sanotaankin hyvin siedetyiksi. Zyrteciä ei suositella tiineille, imettäville, munuais- tai maksavikaisille kissoille eikä tietenkään, jos kissalla on todettu yliherkkyyttä setiritsiinille. Vanhojen kissojen ja jo jonkinlaisella lääkityksellä olevien kissojen kohdalla kannattaa aina kysyä ensin eläinlääkärin mielipidettä.
Kisut eivät ole vielä päässeet kuitenkaan parvekkeelle. Sain vastikään imuroitua 2 vuoden roskat pois ja kunhan ilmat taas lämpenevät, niin luutuan vielä parvekkeen. Sitten alkaa parvekekausi. Kodan ensimmäinen parvekekokemus sitten kasvukodin.
Melkein jo partsilla! |
En ole myöskään ihan varma miten pitkään Zyrtecin anto yhtäjatkoisesti tulee meillä kestämään. Viimeistään kun parveke kylmenee syksyn myötä ja tuuletusta ei pysty tekemään pitkään kerrallaan, menee lääkekin tauolle.
Kivaa että tekin pääsette pian parvekkeelle! Sanokaa ihmiselle että siivoaa heti eikä kohta! - Max
VastaaPoistaNo nyt tuli siivous vähän liiankin äkkiä. :'DDDD Tai sitten liian myöhään. Meidän parveke on nyt TYHJÄ.
PoistaHyvä, että apu löytyy ja sivuvaikutuksia ei tullut. :) Onhan se tosiaan ikävää evätä porukalta ulkoilumahdollisuus, jos sen kuitenkin voi näin tarjota. Vaikuttaako tämä näyttelyihin, tai onko kissanäyttelyissä edes olemassa doping-varoajat tms. kuten koiranäyttelyissä?
VastaaPoistaHyviä parvekeloikoiluja koko porukalle! Kompataan Maxia, siivousta kehiin nopeasti! :D
No niinpä! :) Kauhulla olen pyöritellyt mielessä sitä, että sitten kun saataisiin oma piha ja ulkotarhamahdollisuus, niin me jouduttaisiin tyytymään vain huokailemaan, että voi kunpa voitaisiin rakentaa ja nauttia.
PoistaEi vaikuta näyttelyihin, kissanminttukaan ei ole kielletty näyttelyissä. :) Mielenkiintoinen tuo koirien doping! Pitää tutkia lähemmin ihan silkasta mielenkiinnosta. :D
Oijoi, partsi oliskin niin ihana! Asuin Jyväskylässä joskus sata vuotta sitten Peto-kissan kanssa ja meillä OLI parveke. Sattui niin lämmin huhtikuu, että partsilla pystyi nukkumaan päiväunet ihan huoletta. Eikä vain kissa :)
VastaaPoistaTämä parveke on ollut lämpöjen suhteen ihan täydellinen kun siinä on betonilattia, minkä vuoksi helteilläkään siellä ei ole lattiatasolla tukahduttavaa. :) Aiempi oli sauna lattiasta kattoon. Seuraava asunto on parvekkeeton, mutta varmaan tuuletusikkunat saadaan aiempia asuntoja mukavammiksi.
PoistaKätevää, että löytyi ratkaisu ja pääsee ulkoilemaan.
VastaaPoistaNiinpä! :) Ja aika yllättävä, että ihmispuolelta löytyi ratkaisu.
PoistaAika suurta annosta ehdottelevat. Meinaan kun ajattelee että 100kg ihmiselle tarjotaan yhtä 10mg tabua...Oma kattini rapsutteli sinnikkäästi turpaansa possunlihaan saatuaan ja mietin tätä samaa. Rapsautin tabun kulmasta pienenpienen reunan, arvaamalla maksimissaan 1/50 tabusta ja murskasin lihan sekaan kokeeksi. Ainakin toistaiseksi, 4 tunnin päästä ei muuta oiretta kuin rapsuttamattomus...
VastaaPoistaJoo, kissoilla on toisinaan painoon nähden tosi isot suositukset ja tarpeet verrattuna ihmisiin. Esimerkiksi ravitsemustarpeista aikuisen ihmisen virallinen jodintarve on 150 µg/pv kun taas 4 kg kissan 88 µg/pv. :D
PoistaTämä 1 mg/painokilo/pv setiritsiiniä perustuu tutkimukseen, jossa annostus on määritetty terveillä kissoilla, joille annettiin 5 mg kyseistä lääkeainetta. Muita annostuksia ei testattu. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3239147/
Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin toimivuutta allergiatapauksille. Kissoille annettiin setiristiiniä tuon aiemman tutkimuksen mukaisesti 5 mg annostuksella, 0,6 - 1,4 mg/painokilo. 41 % kissoista lääkkeellä oli positiivisia vaikutuksia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3239147/ En tuossa kylläkään huomannut mainintaa millä painokilollisella annostuksella tulokset oltiin kullekin kissalle saatu.
Meillä on Nora saanut Zyrteciä 5 mg/pv annoksella aina tarvittaessa (tuuletuskautena), näiden vuosien aikana ei ole tullut vastaan haittavaikutuksia. Tosi hienoa kyllä, jos teillä vaikuttaa auttavan noinkin pieni annostus ainakin hetkellisesti! Toivottavasti kutina pysyi pois. :)