Ohjeet palkinnonsaajalle:
1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen
2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi
5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnonsaajiksi
Kiitos Kirsille palkinnosta!
Blogin tarinaa
Aloitin bloggaamisen hyvin pian Haikun tulon jälkeen eli syksyllä 2011. Olin odottanut vuosia hyvin hartaasti sitä päivää kun minusta viimein tulisi kissanomistaja ja kun se päivä viimein koitti, totesin pian, ettei facebook riittänyt siihen kaikkeen mitä halusin meidän elämästämme kirjoittaa. Seurasi luonnollinen laajentaminen myös blogipuolelle, jossa saisin kirjoittaa meidän arjestamme runsassanaisemmin. Tuolloin bloggaamiseni ei ollut kuitenkaan erityisen ahkeraa ja kiinnostus lopahtikin varsin pian. Aloitin ahkeramman bloggaamisen vasta muutama kuukausi Rakun tulon jälkeen, kesällä 2012.
Bloggaamisen alussa en vaivautunut suuremmin kiinnittämään huomiota julkaisujen lukemisen miellyttävyyteen. Käytin paljon hymiöitä, kuvat olivat pienikokoisia ja lauseenrakenne välillä miten sattui. En myöskään suuremmin lukenut muiden blogeja. Paljon on tullut kehityttyä tässä vuosien aikana, josta päästäänkin sulavasti ohjeisiin:
Ohjeita
1. Kaiken perusta: nauti siitä mitä teet
Bloggaa itseäsi kiinnostavasta aihealueesta (tai -ista) ja kirjota julkaisuja niistä asioista, mistä haluat kirjoittaa. Väkisin kirjoitetut julkaisut eivät palvele kirjoittajaa eivätkä lukijaa. Älä mieti liikoja onko kirjoitus jonkun mielestä turha tai liian pitkä/lyhyt vai ei, vaan kirjoita, jos haluat! Kyseessä on sinun blogisi ja myös sinun muistosi. Aika moni olettaa, että ihmisiä kiinnostaa lukea vain hyvin merkittävistä tapahtumista, mutta yleensä ainakin oman kokemukseni mukaan arkisimmat asiat ovat niitä kaikkein mielenkiintoisimpia. Arkinen asia ja yksi suosikkiesimerkeistäni on kissa tutkimassa omistajansa kauppakassia. Ei äkkiseltään kuulosta jännittävältä, mutta oikein toteutettuna voi olla hyvinkin viihdyttävä kertomus.
Aihepiirin lisäksi kirjoita itsellesi sopivaan tahtiin. Vähintään kerran viikossa julkaiseminen olisi toivottavaa lukijoiden mielenkiinnon herättämiseksi ja pitämiseksi, mutta jos niin usein ei onnistu kirjoittaa kiireiden tai julkaisujen keksimisen vuoksi, niin kirjoita harvemmin.
2. Käytä aikaa julkaisujen kirjoittamiseen
Kieliopilla on väliä. Selkeä ja kirjoitusvirheetön teksti houkuttelee lukemaan enemmän kuin hutaisten kirjoitettu teksti. Oikolue teksti ajatuksen kanssa läpi ja pohdi voisiko asian ilmaista paremmin tai vähemmin sanoin. Hyvä tapa löytää kielioppi- ja kirjoitusvirheet on lukea teksti läpi ääneen, sillä korva huomaa virheet silmää paremmin. Vältä turhia täytesanoja kuten "niin, "no", "siis", "sitten". Esimerkiksi virke "Niin tänään siis kävimme ulkoilemassa. No, ulkona Mirri sitten näki linnun ja koitti lähteä sen perään." toimii paremmin näin: "Tänään kävimme ulkoilemassa. Ulkona Mirri näki linnun ja koitti lähteä sen perään.". Jos haluat teksteihin eloa, korvaa turhat täytesanat adjektiiveilla tai kerro tilanteesta laajemmin.
Kiireisen elämän keskellä tekstien oikoluku voi tuntua turhauttavalta, mutta se palvelee lukijaa. Silmää ja kielikorvaa hiveleviä tekstejä tulee mieluusti lukemaan toistekin. Minulla menee yleensä 2-4 kertainen aika oikolukemiseen verraten julkaisun kirjoittamiseen ja teksti voi muuttua sinä aikana rajustikin alkuperäisestä.
Panosta myös blogisi ulkoasuun. Tekstin on hyvä erottua selvästi taustasta ja tausta kannattaa pitää yksinkertaisena, jottei se vie liikaa huomiota tekstistä. Kiinnitä myös huomiota tekstin kokoon ja fonttiin.
"Vieläkö se naputtaa?" |
3. Kuvat värittävät tekstiä
Kuvat toimivat isona houkuttimena blogille, sillä kuvat tuovat teksteihin eloa. Kuvien laadun ei tarvitse olla priimaa, vaan esim. kännykkäkuvillakin pärjää. Tärkeintä on, että kuva palvelee tarkoitustaan ja on ainakin jokseenkin selkeä. Tietenkin kuitenkin mitä parempi laatu, sen mukavampi kuvia on katsoa. Suosittelen pitämään kuvien koot sellaisina, että kuvat pystyy näkemään selkeästi klikkaamatta niitä erikseen auki. Etenkin jos julkaisussa on useampi kuva, lukukokemusta hidastaa ja vähentää huomattavasti, jos kuvat joutuu klikkaamaan aina auki nähdäkseen paremmin mitä niissä tapahtuu.
4. Ole vuorovaikutteinen
Jos haluat blogillesi lukijoita, ilmoita olemassaolostasi. Blogitarjonnasta ei ole Suomessa pulaa ja etenkin uudet blogit hukkuvat helposti tunnetumpien alle. Jotta blogisi löydetään, sinun pitää rohkeasti mainostaa sitä. Parasta mainostusta on olemalla läsnä kommentoimalla ja seuraamalla muiden blogeja. Älä kuitenkaan tyrkytä blogiasi mainostamalla sitä kommenteissa sanallisesti (toki ensimmäisessä kommentissa voi vihjaista, että olet uusi bloggaaja ja tässä on blogisi), vaan anna ihmisten tulla tutustumaan blogiisi oman uteliaisuutensa kautta.
Hyvää mainostusta on myös tehdä blogille oma sivu johonkin toiseen sosiaaliseen mediaan, kuten facebookiin. Sen avulla on helppo tavoittaa laajempi määrä lukijoita sekä se tekee blogin seuraamisesta vaivattomampaa.
5. Ole avoin
Kuten sanoin ensimmäisessä kohdassa, ihmisiä kiinnostaa hyvinkin arkiset asiat. Itselleni on tärkeää, että pääsen hyvin sisälle blogin päätähtien (kissojen) elämään. Asiapitoisia tekstejä on mukava lukea, mutta kiintymys blogiin muodostuu etenkin siinä vaiheessa kun oppii tuntemaan blogissa tai sen taustalla seikkailevat otukset. Mistä ne pitävät, mitä ne tekevät, millaiset luonteet niillä on ja miten se näkyy jne. Huumori ja lämmin henki ovat loistava keino saada ainakin minun mielenkiintoni.
"Ota Nora rennosti vaan, tuossa voi kestää." |
6. Ole luova
Vaikka tuleekin kirjoittaa juuri niistä asioista mistä itse haluaa kirjoittaa, koita tuoda blogiin myös hieman vaihtelua. Kauppakassi toisensa perään alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää. Jos aihepiiri on rajallinen, haasta itsesi keksimään uusia lähestymistapoja tai ainakin kuvakulmia.
7. Älä stressaa bloggaamisen aloittamista
Jokaisella kestää hetki löytää oma tyylinsä ja tarkoituksensa blogille eikä niiden tarvitsekaan olla selvillä heti alkuun. Kun on päässyt alkuun, siitä on kokemuksen myötä helppo lähteä kehittämään blogiaan haluamallaan tavalla. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Älä siis stressaa, vaan nauti bloggaamisesta ja blogiyhteishengestä! :)
Palkinto lähtee meiltä seuraaville bloggaajille: Marraskuun Muruset, Just Kittying, Penan ja Punkun paikka, Kuin kissa kermakupilla
Kiitämme palkinnosta!
VastaaPoistaOlkaatten hyvä, teiltä tulikin supernopea jatko! :)
PoistaHyviä ohjeita! Yksi minun ohjenuorani on, että pitää olla myös blogin takana se kuka on.
VastaaPoistaIhan totta! :) Aitous on tärkeää.
Poistaooh meille palkinto, oon kyllä tosi huono tämmöisissä :( Mut sulla on kyllä tosi hyvät ohjeet! Itse kirjoitan aina päin honkia, mutta jospa se ei niin kauheasti haittaisi :D
VastaaPoistaKiitos! Sinulla on ihana persoonallinen tyyli kirjoittaa, toivottavasti osallistut haasteeseen. :)
PoistaSuperhyvät vinkit!
VastaaPoistaKiitos! :)
Poista