keskiviikko 27. elokuuta 2014

Kissa vegaaniksi?

Puhuttaessa ihmisten veganismista eli pelkästään kasviperäisille ainesosille perustetusta ruokavaliosta, lähtökohdat ruokavaliolle ovat usein eettisiä. Henkilö ei tahdo tukea eläinten huonoa kohtelua ja/tai ei tahdo syödä jotain, joka on ollut elävä ja tunteva olento. Syyt voivat olla myös terveydellisiä, kasvisruoka kun sisältää vähemmän haitallisia aineita, kuten antibiootinjämiä (Suomessa ollaan kuitenkin paljon useita muita maita edellä ainakin broilerin lääkityksen suhteen ja täällä broilerinliha on puhdasta), tai ekologisia, sillä se kuormittaa vähemmän ympäristöä.

Monille veganismi on tärkeä elämäntapa ja tällöin sitä mieluusti tahtoo jakaa ympäristöönsäkin. Veganismista voidaan puhua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, omat lapset kasvatetaan vegaaneiksi ja helposti ajatukset siirtyvät myös muihinkin kanssaeläjiin, kuten lemmikkeihin. Valitettavan monilla on siinä vaiheessa piirtynyt mieleen liian positiivinen kuva veganismista, että unohdetaan, ettei se sovi kaikille. Liian hätäiset kommentit ja teot voivat olla tuhoisia varsinkin kun aiheena on lihansyöjien vegaaniruokinta.

Kissan vegaaniruokinnasta on opettava tositarina, jossa kissanpentu lähes kuoli syötyään pelkkää kasvisruokaa. Kun se tuotiin eläinsairaalaan, se oli hyvin heikkona, mutta saatiin toipumaan oikeanlaisella hoidolla.

Tarinan kissaa oltiin selkeästi ruokittu huolimattomasti, perehtymättä eläinten kasvisruokintaan. Kissan on mahdollista pysyä elossa (lähes) vegaaniruokinnallakin, kunhan sen ruokavalioon lisätään elintärkeitä ravintoaineita, kuten tauriinia, A-vitamiinia, B12-vitamiinia ja eläinperäistä omega 6-rasvahappoa. Kissan elimistö on kuitenkin tarkoitettu vain eläinperäisten aineiden käsittelyyn eikä se pysty muodostamaan ihmisten tai edes koirien tapaan ravintoaineita muista lähteistä, kuten omega 6:n kohdalla eläinperäistä arakidonihappoa (AA) kasviperäisestä linolihaposta (LA) tai porkkanan sisältämästä A-vitamiinin esiasteesta beetakaroteenista A-vitamiinia.

Kissalla on täydellinen lihansyöjän elimistö ja se pystyy hyödyntämään kasviperäiset aineet todella huonosti. Kissalla, toisin kuin kasvis- ja sekasyöjillä, ruuansulatus alkaa vasta vatsalaukussa, ei suussa. Kissalta puuttuu syljestä amylaasi-entsyymi, joka pilkkoo ruuan sisältämän tärkkelyksen, jota suurin osa ruuan sisältämästä hiilihydraatista on. Seka- ja kasvissyöjillä syljen amylaasi aloittaa ruuan esisulatuksen.

Kissan kasviperäisten aineiden hyödyntäminen on heikkoa proteiinien ja rasvojen osalta ja suurin osa syödystä hiilihydraatista jää elimistöön lihottamaan kissaa ilman energiahyötyä sekä menee kissan läpi näkyen isoina löysinä ulosteina. Vaikutus on siis pikemminkin päinvastainen, sillä elimistö on jatkuvassa rasitustilassa yrittäessään käsitellä jotain mitä sen ei ole tarkoitettu käsiteltävän. Kissan luontaisessa ruokavaliossa hiilihydraatteja on vain pari prosenttia ja ne ovat esisulatettuina saaliin vatsalaukussa. Kissalla on myös suuri proteiinien tarve, suurempi kuin koirilla (kissan perinneruuassa hiiressä on proteiinia 14 %, kuiva-aineena eli kosteus poissuljettuna 47 %). Liian vähäinen proteiinien saanti johtaa jatkuvaan nälkään ja romahduttaa yleiskunnon.

Koska kissan elimistö on enemmän hapan (lihansyöjät) kuin emäksinen (seka- ja kasvissyöjät), kasvituotteiden tuoma emäksisyys on haitallista kissan hyvinvoinnille. Se lisää hampaissa plakintuotantoa ja täten kerryttää nopeasti hammaskiveä, altistaa virtsakiteille (liika magnesium ja imee nestettä ulosteisiin = virtsa seisoo kauemmin rakossa vaikuttaen ph'seen) ja kuormittaen haimaa altistaen diabetekselle.

Eläinperäiset ruuat ovat kissalle terveellisintä ravintoa

Vaikka ihminen voi hyvin vegaaniruokavaliolla, tulee muistaa eri eläinten lajityypilliset tarpeet. Lihansyöjän laittaminen kasvisruokavaliolle ei ole missään määrin eettistä eikä eläimen hyvinvointia tukevaa toimintaa. Jos kuitenkin haluaa tehdä parhaansa tuotantoeläinten olojen parantamiseksi, olisi hyvä suosia luomua eläinten ruokinnassa. Luomukasvatetuilla eläimillä on paremmat olot kuin tehotuotantoeläimillä ja niiden lihan ravintoarvotkin on paremmat.

Joissain vegaaniutta suosivissa lähteissä (kuten Vegaaniliitto) suositellaan kissalle sekasyöjän ruokavaliota, koska pelkkä kasviruokinta ei ole kissalle terveellistä. Sekasyöjänkään ruokavalio ei ole kissalle hyväksi yllämainituista syistä. Kissa voi parhaiten ruokavaliolla, joka sisältää vain sitä mitä sen elimistö on luotu käsittelemään: laadukkaita eläinperäisiä ainesosia.

23 kommenttia:

  1. Erinomaista tekstiä ja tärkeästä asiasta! :)

    VastaaPoista
  2. Word.

    Mua aina jotenkin kylmää, kun törmää tekstiin siitä miten kissallekin "voi ihan hyvin syöttää kasviksia". Voisin tulostaa tän tekstin ja liimata jokaisen niin sanovan / kirjoittavan otsaan :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmää todellakin. :S Olin suuresti helpottunut Vegaaniliiton ymmärryksestä lihansyöjiä kohtaan, sillä ulkomailla meno on paljon villimpi. Esimerkiksi eläinoikeusjärjestö Petan mielestä kissat ja koirat voivat erinomaisesti vegaaniruokavaliolla... Onpahan ulkomailla kissoille suunnattuja täysvegaaniruokiakin. :/ Onneksi kuitenkin monien vegaanikissuutta käsittelevien artikkeleiden kommenteissa näkyy paljon fiksuja ihmisiä, jotka ymmärtävät kissojen lajityypilliset tarpeet eivätkä hyväksi vegaaniruokintaa niille.

      Poista
  3. Erinomainen teksti! Jos ei aatteensa vuoksi halua syöttää lemmikillensäkään lihaa, niin eikö silloin olisi eettisempää olla pitämättä kissaa, ja hankkia vaikka pupu... Tässä juuri eilen tein Zooplussalle tilausta ja hihkuin kun oli tullut pari uutta merkkiä jotka mainostavat viljattomuuttaan... vaan mitä ne sitten sisälsivät? Perunaa, omenaa, banaania, päärynää?! Jälleen kerran, kissanruokia myydään ja markkinoidaan ihmisille, ei eläimille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä. :) Eihän sitä kasvissyöjillekään anneta lihaa oman aattensa vuoksi (toivottavasti), joten miksi sitten toisinpäin. :D Jos eläinperäiset ruuat ovat sietämättömiä käsitellä, kissalle vain parempi, jos se saa uuden kodin, jos omistaja ei halua siedättyä kissalle sopivien ruokien käsittelyyn.

      Tuo on oivallinen ja yleinen mainoskikka, ettei sisällä sitä hui-kauhistus-viljaa, mutta ne on sitten korvattu kasviksilla. :D Ihan samoin siinä on hiilareita ja huonosti hyödynnettäviä proteiineja ja rasvoja, oli mukana sitten viljaa tai kasviksia. Mie oon antanu parin prosentin kasviperäisyyden anteeksi muuten laadukkaissa ruuissa (esim. Feline portan märkäruuat), mutta selkeänä pääruokana syöttäisin vain eläinperäisiä aineita sisältäviä märkäruokia. Niissäkin on tosin hieman hiilareita ja kysymyksenä onkin mistä ne ovat tulleet mukaan.... Raakaruuat 10/10.

      Poista
    2. Meillä popsitaan Smillaa ja Animondan(?) Carnya pääasiassa raa'an ohella. Vaihtelu virkistäisi, kun meille tulee välillä kausia ettei etenkään tuo Carny vaan uppoa. Mutta vaihtoehdot ovat joko niin hintavia, että niitä ei päivittäiseen syöttöön viitsi ottaa, tai sitten sitältävät jotain tomaattia tai banaania... äly hoi :D

      Poista
    3. Owww. Mikä teillä on hintakattona? Graullahan on laadukkaita eläinperäisiä märkäruokia, 200 g purkeissa 7 € kilohinnalla. :) http://www.zooplus.fi/shop/kissat/markaruoka/grau/grau_viljaton/220534. Uudessa MAC-ruuassa vajaa 6 € 200 g purkeissa, mutta vain kahdessa makuvaihtoehdossa on pelkkää eläinperäistä http://www.zooplus.fi/shop/kissat/markaruoka/mac/mac_purkit/442545. Muiltakin löytyy pelkästään eläinperäistä, mm. Miamor Ragout Royale ja Animonda Vom Feinstein. Mut ei oo tosiaan tehty kissan ruokkimista liian helpoksi. :p

      Poista
  4. Itsekin olen kasvissyöjä (myös pientä veganismia välillä havaittavissa), mutta ei tulisi mieleenikään antaa vain kasvisruokaa kissalle. Raakaruokinta on asia, johon en pystyisi alkamaan (paitsi jos mies hoitaisi ruokkimisen), koska ällöttäisi käsitellä eläimen jäänteitä.. (Tiedän kyllä yhden kasvissyöjän, jonka koirat on raakaruokinnalla, en ymmärrä miten hän pystyy :D) Mutta lihapitoisissa raksuissa ja märkäruuissa ei ole mitään ongelmaa kohdallani, sillä pitäähän kissankin saada syödä kunnollista ruokaa. Miestä olen yrittänyt käännyttää kasvissyöjäksi, mutta kissat saa syödä mitä kissojen pitää! (no ei ne kyllä tuoreista hiiristä ja kaloista mitään ymmärrä..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on tuokin vaihtoehto, että syöttää sitten sitä ei-niin-eläintä-muistuttavaa laadukasta eläinperäistä teollista ruokaa. :) Tosin, kissalle ja ruokaeläimelle olisi eettisempää (kissalle myös terveellisempää) syöttää myös suomalaisia raakalihoja. Monissa maissa tuotantoeläinten kohtelu on paljon Suomea jäljessä, vaikka Suomellakin on parannettavaa. :) Hyvänä esimerkkinä nuo kirjoituksen ensimmäisessä kappaleessa mainitut antibiootit. Raa'an lihan käsittelyynhän voisi siedättyä pikkuhiljaa, ettei tule "shokkina" heti kerralla. :) Sekin olisi eteenpäin, jos raakaa olisi esim. joka toinen päivä yhdellä aterialla, jos antaa isoina lihanpaloina niin samalla puhdistuisi tuore plakki hampaista.

      Poista
    2. Minähän en innostu tästä lihanpalojen käsittelystä ja niiden täyttämästä pakastimesta, mutta mies ei ollut aivan yhtä kriittinen asian suhteen -ei vaan tainnut tajuta sitä osuutta, että hänen täytyisi hoitaa ruokkiminen :D Olisihan se tietysti kissalle parempi, Rosalla varsinkin menee maha helposti sekaisin ja Röllillä on hammaskiveä, mutta oikein pelottaa jo se perehtymisen määrä, mikä raakaruokintaan tarvitaan.. Ja ne ulkomaalaiset lehmät (ei kissat kyllä useinkaan saa lehmää), voi niitä raukkoja. Lehmien suuret tummat silmät oli syy lihansyönnin lopettamiselle joskus ala-asteen ensimmäisillä luokilla. :D Jos nyt oikein pikaisesti suosittelet jotain helppoa, maukasta ja helposti alas menevää, niin saatetaan testata!

      Poista
    3. Jos syötät pääasiassa teollista, perehtymistä ei tarvita kun vitskut ja kivennäisaineet (myös kalsium) tulee sieltä. :) Esim. jos syötät kolmesti päivässä, yksi ateria voi olla raakana. Oletpa ollut pitkään ilman! :D Ei ihme, ettei lihan käsittely innosta.

      Broilerinfilee on yleensä oikein maittava ja on kevyttä, vatsaystävällistä syötävää, sillä voit aloittaa. :) Totutusvaiheessa tulisi uutta ruokaa sekoittaa vanhan joukkoon, jotta masu pysyy hyvänä. Aloita siis oikein pienestä määrästä, esim. teelusikallisen tai alle verran. Jos se maistuu ja kun masu on kunnolla tottunut siihen ja ruoka menee ilman sekoituksia, kannattaa kokeilla myös paistileikettä (antaa enemmän vastusta hampaille ja on tauriinipitoisempaa + hieman rasvaisempaa (ja halvempaa)), broilerinsydäntä kannattaa kokeilla myös, se on oikein hyvää ja halpaa ravintoa. :) Myös muita siipikarjan osia voit testata. Toivottavasti maistuu eikä ällötä liikaa! :D

      Poista
    4. No onhan tässä tullut oltua suurinosa elämästä, varmaan 14 vuotta on lähellä totuutta. :) Mutta miehelle pitää siltikin liharuokaa laittaa (siis lähinnä sekoitella pannulla), joten periaatteessa liha on tuttua, mutta sen käsittely ei. Broileri voisikin olla aika maistuva vaihtoehto noille kissoille, paitsi sydän yäk. :D Mitäpä sitä ei kissansa eteen tekisi. ;)

      Poista
    5. Vastaanpa vanhaan viestiin. Joka tapauksessa, eksyin tänne tänään, kun yritän saada kissanpentujani syömään paremmin. Nyt kun on loisista päästy eroon, ruokahalu oli hetken pilvissä, mutta meninkin antamaan raakaa kerran päivässä ja nyt ei kelpaa kuin raaka..
      Taidan olla kuitenkin omituinen kasvissyöjä, kun nautin lihan käsittelystä. Varsinkin silloin, kun tietää ostavansa kotimaista lihaa tai saavansa lihaa tutulta metsästäjältä. Voiko enää mitään parempaa tukea? Tunnen sikalan- ja kanalanomistajiakin, joiden toiminta on niin eettistä (olen itse pyörinyt paikan päällä), että on ilo tukea sitä toimintaa edes kissojen kautta.
      Eri asia on esim. saksalaiset lihat antibiootteineen. Pistää mietityttämään, että millaisesta lihasta se kissanruoka on pistetty purkkiin, kun aika monessa itselläkin olleessa kissanruoassa selostus on vain saksaksi.

      Poista
    6. Kiva kun päädyit tänne ja aivan loistavaa, että raaka maistuu noin hyvin eikä lihankäsittely ällötä!! :) Niinpä, meillä suomalaisilla on tuo onnellinen etulyöntiasema, että pystymme ostamaan lihaa, joka ei sisällä ylimääräisiä antibiootteja ja mahtavaa, että olet vieläpä päässyt seuraamaan eläinten oloja paikan päällä! :) Eettisen toiminnan tukeminen on etu kaikille osapuolille.

      Poista
  5. Ite oon lakto-ovovegetaristi, mutta ei tulisi mieleenkään pakottaa kissaa samalle ruokavaliolle! Itse aion pistää kissan raakaruokinnalle vaikka ei se mitenkään hirmuisen miellyttävää ole niitä lihanpaloja hipelöidä (tosin ihan aluksi mennään varmasti laadukkailla viljattomilla purkkiruuilla) ja kyllähän mä ihmisvieraillekkin lihasta joskus ruokaa olen laittanut - laittavathan hekin minulle kasveista ruokaa kun menen heille kylään!
    Täytyy linkki tähän tekstiin antaa ihmisille, jotka ei usko kun kerron, että kissa ei voi olla vegaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että kisu pääsee raa'alle! Ruokien käsittelyä varmasti helpottaa tieto, että kissa saa siitä sellaista ravintoa mikä on sille lajityypillistä, terveellistä ja ravitsevaa. :) <3

      Poista
  6. Mä jaksan aina vaan ihmetellä, että miten vielä nykyään kun tietoa on tarjolla 24/7 muutamalla hakkusanalla niin ihmiset eivät ole kiinnostuneita etsimään sitä vaan edelleen mennään joko mutu-tuntumalla tai uskoen vanhoihin myytteihin? Tai kuten toi vegaani_idiootti, kehittää ihan oman totuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä. Kissoja pidetään niin helppoina lemmikkeinä ja liian useissa talouksissa on nähtävillä kissojen inhimillistämistä (mm. ruokitaan ruuantähteillä/saa oman osansa ihmisten ruuista), joten ei sinänsä ihme, että kissan ravintotarpeita verrataan ihmisten tarpeisiin ja laitetaan kissa vegaaniruualle, koska "ei kissakaan tarvitse lihaa". :/

      Poista
  7. Loistava teksti! Meiltäkin löytyy kasvissyöjä (minä), mutta ei tulisi mieleenkään pistää kissoja samalle ruokavaliolle. Sen sijaan haaveilen kyllä, että joskus olisi rahaa (tai edes aikaa) etsiä kissoille esimerkiksi luomulihaa tai lihaa, jonka alkuperä olisi mahdollista selvittää. Tiedä vain sitten, milloin jaksaisi lähteä tappelemaan raakaruokintaan siirtymisestä kissojen kanssa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni nykyään pystyy broilereista selvittämään niiden alkuperän. Nirsojen kissojen kanssa siirtyminen olisi varmasti varsin haasteellista. :D mutta ehkä ne yllättäisivät ja tykästyisivätkin johonkin makuun! Siitä saisi sitten ainakin vähän raakaa teollisen rinnalle. :)

      Poista
  8. Täyttä asiaa!

    Meillä on tarkasteltu omiakin syömisiä ja pyritään, että ruokavaliossa olisi vähemmän lihaa, maitotuotteita ja viljoja, mutta enemmän kalaa, sekä kasviksia, hedelmiä, siemeniä ja pähkinöitä ja aina luomua kun lompakon nyörit antaa periksi kuusi henkisessä perheessä.

    Kissat saavat feline portaa ja cosmaa, näiden lisäksi raakaa johon Milolla on vielä totuttelua mutta Mocha vetää kaiken :) Tässä on vielä skarppaamista...

    VastaaPoista