Sivut

perjantai 30. lokakuuta 2020

Viimeinen munuaiskontrolli

Rakun synttäreiden lisäksi eilen oli Kodan viimeisen munuaiskontrollin aika. Edellisestä kontrollista tuli eilen täyteen kuukausi ja vaikka poitsu on ollut oireeton koko tämän ajan, hieman jopa virkeämpikin, kaikki ei näy päällepäin ja täten oli tärkeää käydä tarkastamassa tilanne, eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti.

Tapansa mukaan Koda ei millään malttanut pysyä tutkimuspöydällä, vaan jatkuvasti hyppeli lattialle ja siitä tiskitasolle, pitäen minut ja eläinlääkäritädin ajan tasalla löydöksistään. Joo on hienot valkoiset seinät, joo on hienoja pulloja pöydällä. Kyllä kyllä, kiitos Koda. Ei me nyt mennä toiseen huoneeseen katsomaan mitä sieltä löytyy.

Verinäytteen otto oli sujunut hyvin (koronatilanteen vuoksi näyte otetaan ilman omistajan läsnäoloa), kuukauden paussi oli selvästi ollut poitsusta sopiva väli pistelyiden osalta ja poika sai isot kehut käytöksestään. Isot kehut ja helpotuksen huokaisut sai myös tulokset, sillä ne olivat priimaa! SDMA, krea ja urea kaikki viitearvojen sisällä, SDMA pudonnut reippaasti: 14 -> 8.

Verikoetulokset (viitearvot suluissa):

  • SDMA 8 (0 - 14)
  • Krea 180 (71 - 212)
  • Urea 9,7 (5,7 - 12,9)

Poitsu on nyt siis todistetusti munuaisten osalta täysin terve!

Iloiset uutiset!

Näitä tuloksia olin arvellutkin (paitsi SDMA oli iloinen yllätys) ja aamulla ennen lähtöä sain idean miten voisin hyödyntää käyntiä muutenkin. Jos aikaa jää, tottakai. Olen jo jonkin aikaa pyöritellyt mielessäni, että haluan tietää Kodan polvien tilanteen patellaluksaation osalta. Patellaluksaatiota eli polvilumpion sijoiltaanmenoa esiintyy jonkin verran abysomppujen keskuudessa (ko. vikaa voi esiintyä kaikilla rotuun tai roduttomuuteen katsomatta, mutta tietyissä roduissa sen on todettu olevan yleisempää) ja osa kasvattajista tutkiikin polvet kasvatuskissoiltaan, vaikkei se pakollisiin tutkimuksiin kuulukaan. Näin myös Kodan kasvattaja.

Kodan sisaruksista yksi on tervepolvinen (0/0) ja kahdella on luksaatiota (2/0, 2/1). Pikainen googletus kertoi tutkimuksen olevan nopea ja helppo fyysinen tutkimus eikä ole kovin kallis (muutama kymppi) muun käynnin yhteydessä tehtynä.

Eläinlääkärillämme ei ollut kokemusta kissojen polvitutkimuksesta, mutta antoi kuitenkin epävirallisen arvion. Virallistahan me ei toki tarvittukaan. Ell katsoi toisen eläinlääkärin kanssa, että polvissa olisi hieman löysyyttä ja antoivat arvion 1/1 polvista. Asteen 1 polvi on lähes normaali ja mahdollisesti koko elämän oireeton, mutta on myös mahdollista, että polveen tulee nivelmuutoksia iän myötä ja se alkaa oireilemaan.

Kodalla ei ole ollut oireita, se hyppii ja liikkuu täysin ongelmitta ja epäröimättä. Mutta tulos on hyvä tietää, että osaa tarkkailla paremmin mahdollisten käytösmuutosten osalta, kuten jos hyppiminen jossain vaiheessa vähenee.

Polvitutkimusta eivät ainakaan näyttäneet lisänneen laskun hintaan, liekkö koska ei ollut virallinen?

Hyllyllä korkealla


14 kommenttia:

  1. Hieno juttu 😊
    Näkyisikö luksaatio kävelyssä jos sellaista olisi?
    -Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luksaatio voi näkyä esim. välillä yhden askeleen poisjäämisellä tai toisinaan suoranaisena ontumisena. Mutta välttämättä ei näy kävelyssä, vaan voi olla huomaamattomampi oire, kuten haluttomuus hyppiä.

      Poista
  2. Jee Koda, sä oot ny täysin terve tyyppi ♥
    - Rokkimimmit -

    VastaaPoista
  3. Ihana juttu! <3 Hyvä että polvet sai katsottua samalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! On se helpottaa kun on edes se arvio tiedossa. :)

      Poista
  4. Mielenkiintoista tämä polvitutkimus, uutta tietoa myös mulle että saattaa esiintyä jonkin verran tällä rodulla (ja varmasti tosiaan muillakin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! Ja ylipäätään polvet niin enemmän sisäistää koiramaailman ongelmaksi, ettei niitä oikein osaa ajatella kissamaailmaan. :D Vaikka erään suomalaisen eläinlääkärin kokemuksen mukaan asteen 1 polvet on suht yleiset kissamaailmassa.

      Kissat kuitenkin pärjää koiria paremmin noiden kanssa fysiologiansa vuoksi, ehkä siksi tämä on vähemmän puhuttu aihe kissoilla. Asteen 1 polvet voi olla huomaamattomat koko kissan eliniän, jos hyvin käy.

      Abyjen (ja sitä myöten somppujen) lisäksi kirjallisuudessa mainitaan nimeltä myös devon rex, persialaiseenkin törmäsin ainakin yhdessä lähteessä. Olisi mielenkiintoista löytää tälle alkulähde, onko näiden rotujen esiinnostoon syy suurempi määrä leikkauksia vai suurempi määrä asteen 2 -> polvia vai mistä johtuu.

      Poista
    2. Lisäys: Kissaliiton kasvatus- ja rekisteröintisäännöissä on terveystutkimuksissa sanottu näin:

      Röntgenkuvaus polvilumpion
      luksaation varalta: ABY/SOM, BEN, BLH/BSH, DRX, EXO/PER, MCO, NFO

      https://www.kissaliitto.fi/wpolku/media/2019/12/Rekister%C3%B6intis%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t-01012020.pdf

      Millekään näistä se ei ole kuitenkaan pakollinen. Olen ymmärtänyt ettei röntgeniä oteta kuin vasta hoitosuunnitelman tekoa varten, jos luksaatiota todetaan ja on vähintään aste 2. Tämän mukaan kuitenkin suositeltaisiin nimenomaan röntgeniä tutkimuksiin. Mahtaakohan tässä olla käytäntöeroja...?

      Poista
  5. Mukava kuulla hyviä uutisia Kodan osalta :)

    VastaaPoista
  6. Korjaantui kun rauhoittui. :) Se tapahtui samalla viikolla kun löydettiin maistuvat ruuat, juominen palasi normaaliin viikonloppua vasten (pe tai la) ja tiistaina kun mentiin kontrolliin, niin krea oli tasaantunut ja ureakin laskenut hieman. ♥

    VastaaPoista
  7. Teillä oli tässä kyllä ihanan onnellinen loppu tälle episodille <3

    VastaaPoista