Sivut

sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Maukas -kissojen raakatäysravinnot


Monen vuoden odotuksen jälkeen ne ovat viimein täällä! Mustin ja Mirrin Maukas-raakaruokasarja on tarjonnut koirille raakatäysravintoja jo hyvän tovin ja nyt kissatkin ovat viimein saaneet omansa!

Pussi on miellyttävän värinen ja helppo erottaa turkooseista koirien täysravintopakkauksista

Tätä odotettua tuotesarjaa ei kuitenkaan ole jostain syystä mainostettu missään eikä sille ole tehty Maukkaan kotisivuille omaa osiotaan. Itse törmäsin tuotteisiin kissojen raakaruokintaryhmässä Facebookissa kun tuotteet oli bongattu paikkakunnan x Mustissa ja Mirrissä.

Tämä kissojen tuotesarja on ollut odotettu erityisesti siitä syystä, että Maukkaan koirien vastaava on todellakin täysravinto ja pätevä ruoka sellaisenaan, joten samaa pystyi odottamaan myös kissojen versiosta.

Sulaneet pullat

Ja todella: Maukas lanseerasi 2 eri makua: kana ja kana-silakka-possu, jotka toimivat täysravintoina sellaisenaankin, mutta suositeltavaa on antaa kanaversiossa D-vitamiinia ja sinkkiä purkista lisää optimin saavuttamiseksi (voi mennä täydellä annostuksella), silakkaversiossa taasen voi olla itsessään jo sen verran D-vitamiinia, ettei erillistä lisää tarvita. Tällöin silakkapullapäivänä riittäisi pelkkä sinkki. Olen kysynyt Maukkaalta silakan osuutta seoksesta ja päivitän sen tänne tekstiin vastauksen saatuani.

Kanan kanssa tulee antaa myös lohiöljyä omega 3:n vuoksi, jos silakkaversio ei ole rinnalla aktiivisesti.

Kana-silakka-possu tosin herätti ihmetystä kalsiumpitoisuudellaan, sillä raaka-ainelistan mukaan kanan luuta on vähemmän kuin possunmaksaa, jolloin sitä pitäisi olla niin vähän, ettei analyysin mukainen kalsiumpitoisuus täyty millään. Kanapullissa luuta on enemmän kuin maksaa ja kanapullien maksa on miedompaa A-vitamiinipitoisuudeltaan kuin silakkaversion possunmaksa. Silakkakaan ei tarjoa erityisen paljon kalsiumia. Tästä on lähetetty kyselyä Maukkaalle. Vastausta odotellessa. Siihen asti en uskalla luottaa silakkaversion kalsiumpitoisuuteen.

Vaikka pullat ovat näppärä ruoka, on niiden miinus itsekoostettuun ruokavalioon aina ruuan koostumus. Jauheliha ei auta plakin irrottamisessa taikka pureskeluhalun tyydyttämisessä.

Nämä pullat voittavat kuitenkin teollisen ruuan, sillä eihän märkäruokakaan tarjoa isommin pureskeltavaa. Pullissa etu on raaka-aineiden tuoreus, laatu ja kotimaisuus.


Lisätyt ravintoaineet ovat määrältään samaa kuin yleisesti näkee märkäruuissa (pakkauksiin on päätynyt painovirhe: arvot on ilmoitettu ”/100 g” kun siinä pitäisi lukea ”/1 kg”) ja n. 100 g pullaa/pv on sopiva määrä 4 kg kissan tarpeiden tyydyttämiseksi. Yhden pullan paino on 10 g.

Merilevän vuoksi emme voi käyttää sarjaa kunnolla edes satunnaisesti, sillä Raku ei pysty syömään näitä. Muuten nämä olisivat aivan loistava ruoka hoitajan työn helpottamiseksi reissujen ajaksi ja miksei muuten vainkin silloin tällöin tarjottavaksi. Laiskanruokana aivan loistavia.


Itsekoostettu ruokavalio palalihoja runsaasti hyödyntäen on kuitenkin yhä kissalle se paras ruokintavaihtoehto.

E: Musti ja Mirri vastasi kyselyyn näin: 

"Possu-silakka-kana pullassa possua kokonaisuudessaan on eniten. Maksan osuus on n. 2% ja kalsium on analysoitu lopullisesta tuotteesta. Kalsiumin määrä onkin siis se, joka myös etiketistä löytyy, eli 0,6 %. Tässä vielä tuotteen listaus, kuten tuotesisältöerittelyssä on ilmoitettu ko. tuotteen osalta:

- Possun elimet (sydän, munuainen, maksa) 43 %
- Silakka 20 %
- Broilerin liha 20 %
- Broilerin hienoksi jauhettu luu 10 %
- Kananmuna 2 %
- Kuitu, kuivattu karpalo, kuivattu merilevä, vitamiinit ja hivenaineet, tauriini 5 %"

Tuotteessa on käytetty hienoksi jauhettua luuta (ei lihaista luuta), mikä selittää korkean kalsiumpitoisuuden vähäisestä määrästä huolimatta.

11 kommenttia:

  1. Kiva kuulla, että tulee uusia raakaruokintavaihtoehtoja! Toivottavasti Maukkaalta tulisi myös tarkempia vastauksia noiden pitoisuuksien ja muiden osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä ja vielä sellaisia, että voi oikeasti suositella! :D Pitää kysellä perään kun eivät ole vieläkään vastanneet.

      Poista
    2. Mielenkiinnosta neljä kissaa kyselee, onkohan pyydettyjä tarkennuksia tullut?

      Poista
    3. Kiitos anon muistutuksesta! On tullut ja lisään sen julkaisuun. :)

      Poista
    4. Kiitos vaivannäöstä! Arvostamme tätä ��

      Poista
  2. Juuri tänään mietin läheisessä Mustissa ja Mirrissä että täytyypä ottaa testiin ja kokeilla 😄 missä sulatat annoksen yleensä, otatko esim. annoksen pakkasesta jääkaappiin sulamaan ensin ja sitten huoneenlämpöön?


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä otan jääkaappiin ainoastaan päiväruuat työpäivän ajaksi, muut menee piiloon mikron sisään sulamaan muutama tunti ennen ruokailua tai jos laiskottaa, niin otan juuri ennen ruokailua ja sulatan sulatusteholla. :)

      Poista
  3. Näin tuosta mainoksen ratikkapysäkillä, mutta en ole aikeissa ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi onkin suosia lihanpaloja ja tarjota tarvittaessa lisäravinteet itse, niin kissa saa arvokasta hammastyötä. :) Näppärä tuote kuitenkin etenkin raakaruokinnan aloittamiseen, jos on epävarma lisien kanssa tai haluaa muuten vain helpon/nopean ratkaisun.

      Poista
  4. Hei!
    Epätoivoinen pyytää apua kissan ruokintaan liittyen!
    Pian vuoden ikäinen mainecoon uros, painoa nyt 6kg. Kasvattikodissa syönyt rc yms ruokaa, josta nyt pikkuhiljaa päästy eroon. Mutta kissa on TODELLA nirso. Ell käyty, suu tutkittu, sielä ei ientulehdusta ja hammaskiveä kummempaa ollut. Kipulääke tai närästyslääke-kuureilla ei merkittävää vaikutusta ruokahaluun. Kissa on kuitenkin pirteä ja aktiivinen.
    Nyt kissa syö päivästä riippuen 7-9 kpl maukkaan kana-kalkkunapullia, pieni kourallinen feline porta finest sensible raksuja tai power of nature coocies choice. Lisäksi ajoittain saattaa menemään täysmärkää jopa puoli pussia. Tiedän ettei raksut ole paras mahdollinen ravinnonlähde, mutta tuntuu muuten jäävän ruokamäärät niin pieneksi. Mitään palalihoja tms ei suostu syömään. Nutrolin öljy upposi hetken, mutta sitten tuli täys stoppi melkein koko syömisen kanssa. Nyt kissa raapiikin itseään enemmän, etenkin kaulalta.
    Suurin huolenaiheeni nirsoilun lisäksi on ravintoaineiden riittämätön saanti. Ilmeisesti ainakin d-vitamiinia tulisi antaa purkista? Ja omegaa? Möllerin valmiste olisi ideaalein kun siinä olisi myös omegat samassa, mutta en usko että maistuu. Ehkä täytyy koittaa d-tippoja yms.
    Onko avitalin omega-jauhe mistään kotoisin?

    Kiitos paljon jos jaksat auttaa ja vastata!!
    Nimimerkillä epätoivoinen ja huolestunut 😥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Hienoa, että kisua on tutkittu ja kiitos kattavasta selvityksestä teidän tilanteesta! Jos kipulääkekään ei tuonut muutosta, on turvallista sanoa ettei syy ole ainakaan kivussa. Ruokamäärä on tosiaan todella pieni tuon kokoiselle kissalle. Onko kissa tällä hetkellä sopivan painoinen, laiha vai liian laiha?

      Hormonit vievät helposti ruokahalua, onko kisu leikattu? Onko raksut olleet kisulla koko ajan mukana vai onko nirsoilua ollut myös ilman niitä? Raksut aiheuttaa todella herkästi nirsoilua, siihen riittävä määrä voi olla hyvinkin pieni. Meillä aikoinaan Haiku kieltäytyi kaikesta muusta kuin lempiruokien syönnistä kun sai yöpalana n. 5 g raksuja. Otin raksut pois ja kaikki tarjottu ruoka alkoi maistua n. viikossa. Jos siis raksut on olleet ihan alusta asti mukana, kannattaa jättää ne pois. Sen voi tehdä myös pehmeästi: murskaamalla raksut toivotun ruuan joukkoon ja pikkuhiljaa jättää raksut pois kokonaan, kunnes toivottu ruoka maistuu sellaisenaan. Palaliha olisi erittäin hyvä ruoka ja yleensä maistuukin jauhelihaa paremmin.

      Mitä kaikkea palalihoja olette kokeilleet? Yleensä maistuvimmat ovat broilerin paistisuikale (leike halvempaa, voi saksilla pilkkoa haluttuun kokoon), broilerinfilee ja possunsydän.

      Minkälainen ruokavalio teillä on toiveena? Täysraaka? Pääruokana täysravinto vai ruokavaliona yleisin eli itse koostettu lisineen? Lisät lasketaan oletetun tulevan aikuispainon mukaan. Oli sitten täysravinto tai itsekoostettu, D-vitskua olisi tosiaan hyvä antaa lisänä sekä omega 3:a ja sinkkiä. Jos kalaa mukana ruokavaliossa (esim. Maukkaan silakkapullat), niin se vaikuttaa. Mutta normaaliannokset on D-vitskua 0,7-1 µg/oletettu aikuispainokilo/pv, sinkkiä ainakin 2 mg/ol.aik.painokilo ja omegalle ei määritystä. Ison kissan, kuten coonin, kanssa on kuitenkin hyvä antaa mieluiten päivittäin, sille EPA-rasvahappo tukee nivelten terveyttä. Kasvuikäiselle päivittäisestä saannista on hyötyä myös, sillä DHA taasen vaikuttaa aivojen kehitykseen. Avital-kalaöljyllä on yleensä hyvä maistuvuus ja Salmopetillä myös. Molemmista on saatavilla myös isot pullokoot.

      Möller ei toiminut ainakaan meillä, turkit eivät olleet sen kanssa yhtä pehmeitä kuin Salmopetillä. Omegajauheissa on pitoisuudet niin pienet, ettei niitä kannata käyttää.

      Nirsoilua aiheuttaviin on hyvä tutustuttaa vähitellen, mieluiten jonkun herkkuruuan joukossa. Ensin ihan pieni huomaamaton määrä ja siitä pikkuhiljaa nostaa annostusta haluttuun. Jos ei meinaa maistua, maistuisiko jokin tonnikalamärkäruoka, kuten Felini Porta mikä olisi halpa? Sen joukossa sitten pikkuhiljaa tuoda lohiöljy mukaan ja taas, kun alkaa maistumaan niin pikkuhiljaa jättää märkäruokaa vähemmälle kunnes poistuu kokonaan.

      Kissojen ruokinta osaa olla taidetta, tsemppiä kovasti!

      Poista