Sivut

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Vaihtoehtoja merilevälle

Nyt kun yhden kisun allergiajutuista on päästy, on aika siirtyä seuraavaan. Raku nimittäin on allerginen merilevälle ja merilevää käytetään raakaruokinnassa jodin lähteenä. Merileväallergian ilmeneminen muuten selkeytti sitäkin, miksei Raku kestä syödä eläinten maitohappobakteerivalmistetta: se sisältää merilevää. 

Joten, uusi jodilähde etsintään. Ruuasta sitä ei saa lähellekään tarpeeksi, joten se on pakko ottaa lisäravinteena. Tässä on 2 vaihtoehtoa: Felini Complete ja suola.

Felini Complete


Felini Complete on monivitamiini- ja -kivennäisainevalmiste, joka on tarkoitettu luuttomaan ja maksattomaan raakaruokintaan. A-vitamiinia ja kalsiumia tässä tuotteessa onkin todella reippaasti. Felini Completen annostusohje on, että jauhetta lisätään mittalusikallinen (0,8 g) per 65 g lihaa. 130 g raakaa syövä kissa saisi siis 2 mittalusikallista (1,6 g) jauhetta päivässä. Felini Complete kertoo ohjeissaan, ettei muita ravintolisiä tarvita, mutta valitettavasti näin ei ole. Felini Completen kaverina tarvitaan sinkkilisä, D-vitamiinilisä ja kalaöljy. Myös annostus tulee suhteuttaa kissan painon mukaisiin ravintotarpeisiin. Näin jodinlähteenä 1,6 g FC'tä ei riitä täyttämään 4 kg kissan tarvetta, vaan jää hieman vajaaksi. 2 g  riittäisi, mutta 4,5 kg kissa tarvitsee jo 3 täyttä mittalusikallista (2,4 g). 

3 täyttä mittalusikallista tarkoittaa 463 mg kalsiumia/pv mikä vastaa noin sitä määrää, mitä Raku saa luullisella ruokavaliolla. Fosforia sen sijaan tulee paljon vähemmän kuin luiden kanssa, mutta tarve täyttyy kuitenkin hyvin.

FC sisältää sinkkiä 0,9 mg/1g eli 3 mittalusikallista tarjoaa 2,2 mg sinkkiä. Sinkkiä kannattaa antaa n. 2 mg/painokilo. Ruokavalion tarjoama sinkkimäärä riippuu käytettävistä raaka-aineista, mutta lisäksi tarvitaan joka tapauksessa lisää sinkkiä tuota tavoitetta varten. Annan kissoille lisäravinteena 3,75 mg/pv sinkkiä (eli ¼ 15 mg sinkkitabletista). Meidän sinkinsaanti jää hieman alle tuon 2 mg/pkilo, joten FC ei vaikuttaisi meillä sinkkilisän käyttöön. 

D-vitamiiniakin FC sisältää vain 0,5 ug/1 g eli 4 kg kissan vaatiman minimin verran. 3 mittalusikallista tarjoaa 1,2 ug. D-vitamiini osallistuu kuitenkin niin moneen tehtävään kehossa, että sitä kannattaa antaa reippaammin: 0,7 – 1 ug/painokilo. 4,5 kg kissalle siis vähintään 3,15 ug eli loput lisäravinteena.

Felini Complete ei sisällä lainkaan omega 3'a, joten kalaöljyä annetaan kuten normaalistikin.

Suola


Yleisin jodimäärä suolassa on 2,5 mg/100 g, mikä pohjautuu terveysviranomaisten suositukseen. Tuolla jodimäärällä 4,5 kg kissan pitäisi syödä suolaa 4 g päivässä mikä vastaa lähes täyttä teelusikallista.

Vertailin eri suolatuotteita keskenään ja jodipitoisuudeltaan parhaimmaksi osoittautui Jozon jodioitu mineraalisuola, jossa on 2 kertaa enemmän jodia kuin normaalissa, tai ylipäätään muissakaan löytämissäni, suolassa: 5 mg/100 g. Jozon jodioitua mineraalisuolaa tarvitsee siis antaa ”vain” 2 g/4,5 kg kissa. Mineraalisuolan erittäin hyvä puoli on se, että se sisältää huomattavasti vähemmän natriumia kuin normaalit suolat.



Natrium


Natriumin suuren käytön haittavaikutuksista on kovasti peloteltu ihmispuolella aina sydänsairauksista osteoporoosiin eli luukatoon. Onneksi suuren natriummäärän vaikutusta kissaan on tutkittu. Eräässä tutkimuksessa aikuisille kissoille annettiin 1,1 % natriumia kuiva-aineruokakilossa eli kosteus poisluettuna (vastaa n. 280 mg per 100 g raakaa lihaa kun lihan nestepitoisuus on 75 %) eikä puoli vuotta kestäneessä tutkimuksessa havaittu natriumilla olevan vaikutusta kissan painoon, luun mineraalipitoisuuksiin, nestetasapainoon, verenpaineeseen tai munuaisten toimintaan.

NRC (National Research Council) on asettanut aikuisille kissoille natriumin turvalliseksi ylärajaksi 1,5 % per kuiva-aineruokakilo (eli n. 380 mg/100 g raakaa lihaa). Ruokasuolassa on Finelin mukaan 1500 mg natriumia 4 grammassa, kun taasen Jozon jodioidussa mineraalisuolassa on 240 mg/2 g (natrium:kloridi-suhde 40:60).

4,5 kg kissan natriumintarve on NRC'n mukaan 47 mg ja se täyttyy meillä ruuasta ja menee hitusen ylikin. Raku syö 130 g raakaa päivässä, joten 2 g Jozoa/pv + ruuan natrium jättää silti ilmavaraa ylärajaan. 

Kalium


Kaliumin tarve on 4,5 kg kissalla 371 mg. Tämä jää meillä vajaaksi, joten siten mineraalisuola tuo muutakin hyötyä kuin jodin, sillä natriumia on korvattu nimenomaan kaliumilla (tai siis kaliumkloridilla). Kaliumin turvallista ylärajaa kissoille ei ole tutkittu, mutta NRC on todennut, ettei kaliumin liikasaannista ole todennäköisesti haittaa kunhan vettä pitää kokoajan saatavilla. Tutkimustietojen puuttuessa turvallista ylärajaa ei ole määrittty. 2 g Jozossa on kaliumia 690 mg (kalium:kloridi-suhde 50:50).

Kloridillekaan ei ole asetettu turvallista ylärajaa, jälleen tutkimustietojen puuttuessa, mutta NRC on todennut, että kissa todennäköisesti pystyy sietämään tätä korkeitakin määriä.


Lähteet 

Nutrient Requirements of Dogs and Cats (2006)

10 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista luettavaa, vielä kun toimis pää niin, että ymmärtäis kaiken kunnolla... :) On se hyvä, että täältä löytyy tällänen tietopankki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että oli mielenkiintoinen! Tätä oli mielenkiintoista tutkiakin. :)

      Poista
  2. Onpa harmi että Raku on allerginen merilevälle, mutta onneksi senkin voi korvata! Nostan taas hattua kun oot jaksanut näitä opiskella huh!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, onneksi korvaajia löytyi, vaikkakin paras olisi ollut se merilevä. :/ Vähän pelkäsin miten tuo suola maittaa ruuan joukossa ja ollaan aloiteltu totuttelu hissukseen. Tähän asti muutama hippunen on mennyt huomaamatta. :D

      Poista
  3. No voihan kökkö:( Mutta fiksut pärjää aina:) Olet kyllä ihan guru noiden ravintoainemäärien kanssa! Hei miten Raku oireili? Meillä spirulinaa sisältävät ruuat pistivät aikanaan kutittamaan ja mietin pitäiskö olla tarkkana tuon Bioteekin merilevän kanssa, vaikka erilaisista levistä onkin kyse? Tosin en voi olla varma vaikka kutinan aiheuttaja olis ollut jokin muukin kun kutinaa tuntui tulevan niin monesta. Tsemppiä Rakulle!
    -T&Tidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raku oireilee korvien töhnimisenä. Se on sillä ainut allergiaoire, vaikkakin hyvin näkyvä kun töhnimisen seurauksena korvakarvat on ihan ruskeina. :D

      Spirulina ja Bioteekin merilevä (solmulevä) on eri merileväluokkaa, mutta tarkkana kannattaa kuitenkin olla, jos lähdet testaamaan. Meillähän Nora on allerginen katkaravulle, muttei ravulle, joten uskaltaisin ehkä kokeilla varovasti eri merileväluokkaan kuuluvan merilevän käyttöäkin. :) Katselin Kelp-merilevää, mutta huomasin sen kuuluvan ruskoleviin mihin tuo yleisimmin käytetty solmuleväkin kuuluu, joten se jäi vaihtoehdoista pois. Spirulinassa taasen on niin vähän jodia, ettei sitä kannata käyttää.

      Jos testaat toista merileväluokkaa, olisi kiva kuulla miten se Tidille sopi! :)

      Poista
  4. Hei! Ensimmäisenä suurkiitos blogistasi!

    Olen harkinnut ostavani tuota Feline Completeä toiselle kissalleni, joka ei oikein halua luuta syödä edes pienemmissä paloissa. Jauhettuna lihan joukossa syö välillä, mutta oksentaa sen herkästi. Mietinkin nyt, että voiko kyseisen tuotteen lisäksi antaa kalanmaksaöljyä d:n ja omegan lähteenä vai ylittyykö jonkun ravintoaineen saanti? Sinkkiä varmaan pitää edelleen antaa purkista lisäksi. Onko puolikas 15mg tabletti liikaa vai pitäisikö laittaa vain neljännes?

    Kiitos jo etukäteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mui!

      Kiva että tykkäät! :) Oletko kokeillut broilerin jauhettua siipeä? Se on mietoa lihaista luuta, mutta toki kaikille luun hidas sulavuus ei sovi. Siihen korvikkeeksi Felini Complete on kätevä, sillä se sisältää hyvin myös magnesiumia. Normaalisti magnesiumia saisi nimenomaan luusta lihan ohella.

      En antaisi kalanmaksaöljyä sen A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Pelkästään Felinistä tulee merkittävä määrä A-vitskua. Ei tokikaan vielä liikaa, mutta nostaa ei kannata. Mieluiten siis D-vitsku ja omega muusta lähteestä.

      Sinkkiä voi antaa suoraan ainakin 2 mg/painokilo/pv eli 4 kg kisulle puolikas 15 mg tabletti. Ei haittaa, vaikka annostus menisi yli. Meillä 4,5 kg kisut saa puolikkaan 25 mg tabletin päivässä.:)

      Poista
  5. Moi ja kiitos vastauksesta!

    Siipeä en muistaakseni ole kokeillut jauhettuna, mutta kaulaa kylläkin. Siitäkin on toki jo hiukan aikaa, joten ehkä sille voisi antaa vielä mahdollisuuden :D Jos jauhetut siivet alkaa maistumaan niin onko 60g lihaa, 20g lihaista luuta ja pari broiskun sydäntä hyvä määrä 4 kiloiselle? Paljonko siihen pitäisi lisätä kalsiumia että päivittäinen tarve tulisi täytettyä?

    Jos tosiaan luinen liha pysyy sisällä niin ajattelin A-vitamiinin ottaa kerran viikossa broilerin maksasta (n.35g), B ja E vitamiinin BE-liuoksesta (2-3 tippaa), D-vitamiinin apteekin tipoista, merilevän Islamer jauheesta (1/4tl), sinkin tableteista (puolikas 15mg) ja omegat lohiöljystä. Kuullostaako määrät suurinpiirtein oikeilta ja tuleeko noilla täytettyä kaikki lisäravinnetarpeet? Ja voiko kaikki lisäravinteet antaa samalla kertaa vai onko, suositeltavaa antaa jotkut aamulla ja jotkut illalla?

    Lisäksi mietin vielä tuota psylliumjauhetta. Minkä verran sitä uskaltaa antaa? Ainakin nyt alkuun on tuntunut, että on kisuilla vähän vatsat kovana.

    Kiitos avusta ja pahoittelut kysymystulvasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut viivästyneestä vastaamisesta!

      On hyvä, mutta kannattaa antaa tavallista lihaa ja sydäntä puolet ja puolet, niin pääsee sydämen ravintoarvot paremmin käyttöön. :) Kannattaa tosiaan kokeilla siipeä, meillä Raku ei tykkää kaulasta yhtään, mutta siipeä se rakastaa. Teillä riittää 100 mg kalsiumia kaverina, hyvä tuote on esim. Puhdas+ Kalsiumsitraatti.

      BE-liuosta annetaan 1 tippa/painokilo/pv ja Islameria riittää 0,10 g/pv. Islamerin kyljen ohje on arvoitus mihin se perustuu, mutta 1/4 tl on todella iso määrä niin maun kuin jodinkin suhteen. 0,10 g on se mikä täyttää päivittäisen jodintarpeen 4 kg kisulle. :) Muut lisät kuulostaa hyvältä annostuksineen. D-vitskua riittää 2 tippaa/pv, jos annat Devisol Dropsia. Lisät voi antaa kaikki kerralla.

      Psylliumia annetaan tarpeen mukaan, turvotettuna kovaan mahaan ja kuivana löysään. :) Voit kokeilla alkuun vaikka 1/4 tl turvotettua psylliumia ja antaa sitten enemmän, jos tarve.

      Poista