Sivut

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Hiekkakokeilun tulosta

Kaikille on toivottavasti tuttu ohje, että kissanvessa tulisi pestä vähintään kerran kuukaudessa, joissain ohjeissa jopa suositellaan kertaa viikkoon ja sama koskee hiekanvaihtoa. Kissa on siisti eläin ja on tarkka vessapaikastaan. Sen tulee olla puhdas ja tietynlainen, että kissa suostuu sitä käyttämään. Vääränlainen hiekka, sijainti, puhtaus ja laatikko voi johtaa hutipissailuun ja/tai pissan panttaamiseen. Aina hutipissailu ei johdu vessasta, joten tuistuvat hutipissailut tulee tutkituttaa eläinlääkärillä, varsinkin leikattujen kissojen kohdalla. Laatikko tulisi pestä silloin kun se näyttää likaiselta (itse pesen silloin kun pohjaan tai seinille ilmestyy läntti tai pari) ja hiekan vaihto hiekasta riippuen.

Meillä ollaan käytetty alkuun (vuonna 2011) marketista saatavaa Pirkka-hiekkaa. Silloin kun Haiku oli vielä ainokainen, ostin muutaman kuukauden ajan harmaata pakkuuntuvaa Pirkkaa. Tämä oli todella surkea hiekka, paakut hajosivat helposti ja pissaa jämähti pohjalle. Laatikon sain pestä 2-3 vk välein ja samalla vaihdoin hiekan. Kalliiksi siis tuli. Vaihdoin eläinkaupan puoleen ja ostin testiksi mikrohiekkaa. Merkkiä en muista, mutta siihenkään en ollut tyytyväinen, paakut hajoili yhä turhan usein. Yhden pussin jälkeen vaihdoin nykyiseen Compact care - merkkiin. Meillä käytetään hajustamatonta ja olen ollut erittäin tyytyäinen tähän hiekkaan. Vähän Rakun tulon  jälkeen alkuvuodesta 2012 tein testin ja ostin toiseen hiekkalaatikkoon Pirkka-hiekkaa. Muutaman kuukauden Pirkka-tauon jälkeen hiekka oli vaihtunut toiseen ja nyt marketista sai valkoista paakkuuntuvaa hiekkaa, joka on huomattavasti harmaata parempaa. Pölyää ihan hirmu paljon, mutta paakut on tiiviitä. Testasin siis onko käytöllä eroa mikrohiekan ja normihiekan välillä ja että pystyisikö Pirkan ottamaan CC'n rinnalle säästösyistä. Mikrohiekka oli suositumpaa, vaikka Pirkkaakin käytettin. Se jäi kuitenkin pois ja siirryin taas kokonaan CC'hen.

Olin tunnollinen ohjeille ja pesin laatikon ja vaihdoin hiekan kerran kuussa. Tiukkavaraisena opiskelijana kuitenkin aloin miettimään hiekanvaihdon tarpeellisuutta, oli se kuitenkin sen verran laadukasta, että pysyi silmämääräisesti puhtaana yli kuukauden. Aloitin siis uuden testin: katson miten pitkään pääsen ilman hiekanvaihtoa. Aloitin kokeilun loka-marraskuussa 2012 ja vasta 3 pv sitten vaihdoin yhteen laatikkoon hiekan. Tarkkailin koko tämän ajan hiekkamäärää päivittäisten puhdistusten aikana ja sääntöni oli, että heti kun pissamäärä vähenee (eli kissat alkavat nirsoilla), vaihdan hiekan.

Makkarin hiekkalaatikko


Pissamäärät ei missään vaiheessa vähentyneet, mutta Noran tulon myötä saatiin talouteen kolmas hiekkalaatikko uusine hiekkoineen ja sen jälkeen kissat ovatkin lähinnä sitä käyttäneet. Ajattelin tämän johtuvan siitä, että laatikko on suurempi toisiin laatikoihin verraten ja siten miellyttävämpi käyttää. Päivän aikana vanhoihin laatikoihin ilmestyi vain yhdet pissat, hyvällä tuurilla 2. Uusi laatikko sen sijaan oli päivittäin ihan täynnä, jopa silloin kun laiskuuttani jätin yhden päivän puhdistuksessa välistä, koska 2 laatikkoa oli lähes käyttämättömiä. Nyt kuukausittaisen pesun yhteydessä vaihdoin testiksi toiseen vanhoista laatikoista uudet hiekat (vaikka se edelleen näytti silmämääräisesti puhtaalta) ja kas kummaa, nyt se jakaa suosion olkkarin ison laatikon kanssa. Laatikko, johon ei ole vaihdettu hiekkoja tämän vuoden puolella saa edelleen vain yhdet pissat vuorokaudessa.

Olkkarin laatikot

Mitä tästä opin: kyllä kissa huomaa. Vaikka hiekka näyttää ihmissilmään puhtaalta, kissa arvostaa sitä että se vaihdetaan säännöllisin väliajoin. Meillä ei kuitenkaan vieläkään siirrytä takaisin kuukausittaiseen vaihtoon, mutta suunnitelmissa olisi tehdä se 4 kk välein riippuen kuitenkin miten kissat tulee käyttäytymään näiden kanssa.

5 kommenttia:

  1. Meillä taas käytetään toista hikkalaatikkoa selvästi enemmän kuin toista, vaikka se käyttämättömämpi olisi paljon puhtaampi.. Se luultavasti johtuu siitä, että toiseen on vain helpompi mennä. :D

    Oon ite huomannut, että laatikko likaantuu nopeammin jos hiekkaa on laatikossa liian vähän, koska pissa pääsee koskettamaan laatikon pohjaa. Paakku kun yleensä jämähtää aika hyvin pohjaan ja se ei aina lähde yhtenä palasena irrotettaessa vaan voi murentua hieman. Eli kunhan pitää tarpeeksi paksua kerrosta niin laatikon saa pidettyä puhtaana kauemmin, tai näin ainakin meillä. :D Sitten kun aion pestä laatikon niin annan hiekan tietenkin vähentyä kunnolla, koska onhan se hiekka aika tyyristä! Vaihdan hiekat yhtä usein kuin sä, eli suurin piirtein 4kk välein, tai sitten jos näyttää selvästi likaiselta niin useammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko toinen kannellinen? Se voi vaikuttaa, meillä on kaikki kannettomia ja molempia vanhoja laatikoita käytettiin tasaisesti ennen uuden tuloa. :) Itse en tykkää kannellisista, senkin takia että olen kyylä ja haluan nähdä tuleeko tarpeet sulavasti ulos ilman pinnistelyjä ja ponnisteluja. :D

      Meillä on pakko olla runsas kerros hiekkaa, mitä enemmän sen parempi, sillä Raku on melkoinen kuopija ja jos hiekkaa ei ole tarpeeksi, se kuopii pohjaan asti ja tekee tarpeet siihen eli laatikko likaantuisi tosi nopsaan. Muutenkin suosisin isompaa hiekkakerrosta mainitsemistasi syistä. Ohut hiekkakerros on tosiaan uhka laatikon puhtaudelle ja vaatii myös tiheämpää puhdistusta paakkujen osalta, sillä paakut täyttäisivät puhtaan tilan paljon nopeampaa kuin isommalla hiekkamäärällä.

      Poista
  2. Kummatkin on kannellisia, eli siitä ei kyllä johdu. Mä taas tykkään kannellisista, sillä silloin hiekka ei lennä ihan joka suuntaan, ja nyt kun meillä on hiekkisten oviaukotkin seinään päin niin hiekka ei leviä niin laajalle alueelle. Veikkaan, että toinen on epäsuositumpi sen takia, että se on hiekkalaatikoiden ja seinän muodostaman "kujan" perällä seinän nurkassa. Ehkä se ahdistaa, kun sieltä ei pääse yhtä nopeasti pois jos toinen tulee härnäämään tms. :D

    VastaaPoista
  3. Meillä on huomattu sama ilmiö ja mitä vanhemmiksi kissat tulevat, sitä tarkempaa se on. Eikä meillä olla edes erityisen vanhoja, kolmikko täytti vasta kolme viime viikolla. Sama juttu myös hiekkalaadun kanssa. Neljää tai viittä hiekkaa olen kokeillut näiden kanssa ja eron huomasin erityisesti edellisellä kokeilukerralla. Puupohjainen hiekka menetti innostavuutensa melkein kokonaan, vaikka edellisellä kerralla se sai yhtä suuren suosion mikrohiekan kanssa. Kyllä kissaa on parasta kuunnella :D

    VastaaPoista
  4. Meillä käytetään puupellettejä, kerran viikossa vaihdetaan kaikki ja pestään laatikko. Kerran päivässä poistan kakat. Pelletit on tulleet tavallista kissanhiekkaa halvemmaksi, kun ostetaan isossa säkissä :)

    VastaaPoista