torstai 12. joulukuuta 2013

Luiden tärkeys raakaruokavaliossa

Suomesta ja muualta maailmalta löytyy varmasti useita niitä, jotka olettavat luiden toimivan vain kalsiumin lähteenä ja että täten luut ovat korvattavissa purkkikalsiumilla joko kalsiumpitoisen vitamiinivalmisteen muodossa ja/tai kalkkijauhon/tabletin avulla. Luita ei kuitenkaan syödä pelkästään kalsiumin takia. Niistä saadaan myös muita elintärkeitä ravintoaineita. Mutta teoriassa, riittäisikö pelkästään esimerkiksi vitamiinivalmisteen sisältämä kalsium pitämään kissan luut kunnossa?

Laskin Multicatista saadun kalsiumin, jos oletettaisiin etten syöttäisi lainkaan luuta. Esim. broilerinjauheliha 50 g + broilerinsydän 30 g + broilerinrinta 40 g (= 120 g lihaa) sisältää fosforia yhteensä 212 mg. Yksi Multicat-tabletti taasen sisältää kalsiumia yhteensä 100 mg (+/- 15 %). 4,5 kg kissa saisi siis oikealla annostuksella kalsiumia 225 mg Multicatin kautta. Luuttomalla ruokavaliolla Multicatin avulla Ca:P-suhdanne olisi siis esimerkkiruualla 1,1:1. Mutta pienemmälle, 3,5 kg kissalle se olisi 0,8:1 eli kalsiumia vähemmän kuin fosforia. Ainakaan itse en syötä täsmällisesti Multicatia, esim. ala puolittamaan tablettia, vaan annan kokonaisia tabletteja pyöristäen lähimpään kokonaistablettiin. Eli 3,5 kg kissalle 2 tbl (4kg annos) ja 4,5 kg kissalle sama määrä. Antamallani osuudella 4,5 kg kissalle antaisin Multicatia Ca:P-suhteella 0,9:1 eli fosforia vähemmän kuin kalsiumia. Luuttomalla ruokavaliolla kissojeni luut siis haurastuisivat mikä johtaisi vakaviin terveysongelmiin ajan kuluessa.

Entäs isommat kissat? Esim. 6 kg kissalle luuttomalla ylempänä olevalla esimerkkiruualla Ca:P-suhde olisi 1,4:1 Multicatin avulla. Eli kalsiumin suhteen pärjäisi luuttomalla ruokavaliolla.

Isoille kissoille kalsiumin saanti siis olisi turvattu pelkästään Multicatin avulla tuolla ruualla, pienille kissoille taasen se ei riitä. Tulee myös huomioida, että eri ruuissa vaihtelee fosforin osuus, esim. kananmunankeltuaisessa on jo 540 mg/100 g, kun taasen broilerin jauhelihassa on 190 mg/100 g. Eli fosforipitoisuus vaihtelee siten miten ruokalautasen kokoaa: mitä ruokia käyttää ja kuinka paljon.

Kuten ylempänä kerroin, luut eivät kuitenkaan toimi vain kalsiumin lähteenä. Niistä kissa saa myös elintärkeitä kivennäisaineita, kuten sinkkiä (mm. välttämätön normaalille kasvulle ja kehitykselle, tärkeä ihon hyvinvoinnille ja vastustuskyvylle), kuparia (tärkeä mm. energia-aineenvaihdunnalle ja keskushermoston toiminnalle), magnesiumia (tärkeä mm. sydämen toiminnalle, lihaksistolle, virtsan muodostukselle), kaliumia (tärkeä veren suola, vaikuttaa lihaksiston toimintaan) ja muita. Lihaisat luut toimivat myös hyvinä proteiinin (tärkeä kollageeni-proteiinin lähde, kollageeni antaa kestävyyttä kudoksille) ja rasvan lähteinä. Varsinkin sinkin ja kuparin saannin kannalta luut ovat oleellisia. Michelle T.Bernandin mukaan aikuisessa hiiressä on kuparia 6,7 mg/kg ja sinkkiä 67.5 mg/kg. Kanan luuttomassa lihassa kuparia on vain 0.41 mg/kg ja sinkkiä 9.3 mg/kg. Melkoinen ero. Luuton ruokavalio todennäköisesti johtaa sinkin ja kuparin puutokseen mikä voi näkyä kissan hyvinvoinnissa. Multicat sisältää sinkkiä, mutta ei tarpeeksi. Kaiken muun lisäksi lihaisat luut auttavat hampaita pysymään puhtaina.

Luut ovat siis hyvin oleellinen osa kissan ruokavaliota muutenkin kuin vain kalsiumin lähteenä. Korvaamalla luut purkkikalsiumilla kissalla jää vajaaksi muiden elintärkeiden kivennäisaineiden saanti. Laskeskelin meidän tyypillisiä ruokapäiviä (luut siis mukana) ja tulokseksi sain, että yhdellä tabletilla Multicatia määrä on 1,0:1 – 1,3:1. Toisella tabletilla suhde nousee taas 0,1'llä.

Ca:P-suositussuhde vaihtelee. Yleisimmin se on 1,2:1, mikä vastaa rotan ja hiiren arvoja. Haitarin ylimpänä 2:1, mutta sitä harvemmin tapaa. Lihaisten luiden osuudeksi riittää niin aikuisille kuin pennuillekin 20 - 29 % riippuen päivän menusta. Lisäämällä yhden Multicatin/pv kalsiumarvot eivät nouse liian suuriksi, mutta kissan vitamiini- ja tauriinitarve on turvattu ja lisäkalsium saatu. 1,4:1-suhde on minusta vielä hyvä, joten miksei myös 2 tablettia olisi ok, mutta meillä mennään tuolla 1 tbl/kissa/pv.

Toki vaihtelua Ca:P-arvoissa on aina kun puhutaan itsekoostetusta ruokavaliosta. Mutta puhuttaessa kalsiumpitoisen vitamiinivalmisteen pitämisestä ruokavaliossa, on se minusta turvallisempaa kuin sen poisjättäminen. Ja luita ei tule korvata purkkikalsiumilla, luiden pito mukana kissan raakaruokavaliossa on hyvin tärkeää. Jos kissa ei suostu syömään kokonaisia luita eikä pätkittyjäkään, voit käyttää luisia jauhelihoja, jossa siis luut ovat jauhetussa muodossa. Jos nämäkään eivät maistu, on olemassa Felini Complete-niminen lisäravinne, joka on kehitetty luuttomaan raakaruokavalioon. Tämä lisäravinne sisältää monipuolisemmin kivennäisaineita kuin moni muu ja on parempi vaihtoehto kuin esim. murskattu kananmunankuori.

Muokattu 18.10.2014

38 kommenttia:

 1. Syötätkö muuten siivistä sen isoimman luun (olkaluuko se on)? Se tuntuu kauhean isolta, ja mä jätän sen aina pois.. Mutta oon sitten miettiny että putoaako luuosuus liian pieneksi, kun yleensä meillä saa kissat yhden siiven puoliksi. Joskus tietysti tulee pienempiä ja joskus isompia annoksia, mutta sehän ei ole niin tarkkaa kun meilläkin siipeä syödään ehkä tuo kaksi kertaa viikossa (sen takia etten jaksa sitä nahan poistoa kun se vie aikaa).

  Monta kaulaa teillä ylipäätään syödään päivässä? Meillä menee semmonen yksi reilun kokoinen per nenä. Ja jos antaa sen yhden kaulan per päivä niin riittääkö se yksi Multicat? Mä oon antanu ihan purkin mukaan eli Hugolle kaks ja Jadelle kolme.. :o Pitäisi myös opetella syöttämään tota kananmunaa kun en ole sitä vielä kokeillut antaa, jotenkin tuntuu että sen kanssa joudutaan taas tappelemaan, ainakin Jaden kanssa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syötän (nahat jätän myös), yleensä kisut jättää itse sen kovimman kohdan syömättä ja kaluaa lihat ympäriltä. :) Jäljelle jää vain parisen senttiä pitkä luunpala.

   Kaulaa saavat 1 per kissa eli 1/3 osaa päivän kokonaisruoka-annoksesta. Jos teillä mennään samaten, niin 1 tabletti/kissa riittää. :)

   Poista
 2. Mitenköhän saisi 9-vuotiaan kissan syömään luupitoisia ruokia? Hyvin menee lihat, mutta esim. jauhettua siipimössöä katsoo kuin halpaa makkaraa. Nuorempi kissa vetelee vieressä hyvällä ruokahalulla. Vai riittäneekö, että lisää luujauhoa ruokaan hiukan Multicatin ohella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syökö hyvin tavallisia jauhelihoja? Oletko kokeillut erilaisia luisia jauhelihoja? Ne ovat maultaan ja koostumukseltaankin erilaisia, joten jos yksi ei maistu, toinen saattaa maistuakin. Meillä parhaiten maistuu jauhettu broilerinsiipi, luinen broilerinjauhelihankin kunhan sitä ei ole paria päivää pidempään putkeen.Luinen kalkkunanjauheliha on rasvaisin enkä sitä ole sen takia ottanut mukaan ruokavalioon, mutta kunhan kissa syö, niin se on tärkeintä eli kannattaa kokeilla sitäkin.

   Jos ei sellaisenaan maistu, kannattaa koittaa totuttaa ensin sekoittamalla muun jauhelihan joukkoon hitunen luista jauhelihaa. Luujauho on prosessoitua, kypsennettyä valmistetta, ei riitä täyttämään kivennäisainetarpeita.

   Poista
  2. Meillä on sama ongelma, miten saada kissa syömään luisia lihoja. Eivät syö mitään jauhelihaa, ainoastaan kana- ja possunsuikaleet uppoaa. Pitäisköhän vaan laittaa nälkäkuurille?

   Poista
  3. Sekä jauhettua (luutonta) kalkkunaa tai broileria ei syö, pitää olla paloina ja purutuntumalla, että menee. :/ Ja tosiaan tuo jauhettu siipi ei mene. Pakkasessa on kyllä kokonaisena jauhettua broileria kokeiluun, pitänee yrittää lisätä sitä johonkin ruokaan. Muiden eläinten luumursketta ei olla annettu, koska näköjään turkkiongelmien taustalla on yliherkkyys possuun ja nauta on aikaisemmin jäänyt kuppiin. Ihan ihmisten lihatiskiltä ei kyllä olla ostettu broilerin jauhelihaa, voisi kokeilla myös sitä, josko maistuvuus olisi parempi ja helpottuisi tuo murskeen sekoittaminen.

   Poista
  4. Me Like, sinnikkäästi vain yritellä. :) Oletko tarjoillut ihmisten vai eläinten jauhelihoja? Kokonaisten luiden totuttamisongelma on, että niitä saa vain isoissa 1,5 kg pakkauksissa (jossain liikeissä ehkä myös irtona), joten testiksi niitä on hankala ottaa, jos todennäköisesti ei tulisi maistumaan. Mutta kannattaa silti yrittää, jos haluatte lähteä barfaamaan. Kokonaiset kanankaulat ja luiset jauhelihat kokeiluun. Luisten jauhelihojen hyvä puoli on että niitä saa 500 g pakkauksissa, joten hävikki ei ole niin suuri jos ei maistukaan.

   Voi myös yrittää sekoittaa suikaleiden joukkoon (pilkkoa suikaleet pieneksi) ja ehkä myös jotain herkkua päälle, jos ei muuten maistu. Kuten raaka kananmunankeltuainen (hyvä kokeilla ensin vaikka paljaaltaan) tmv.

   Toki vähempi ruokintakin voi auttaa, varsinkin jos kissat ovat ahneita nirsoilusta huolimatta. Vähäiseen ruokamäärään tyytyvän voi olla vaikea saada syömään pienestä paastosta huolimatta. Noran kanssa meni kerran 3 pv ennen kuin alkoi näykkimään inhokkiruokaa eikä vieläkään sitä mielellään syö, mutta maistuu jos sekoittaa vähäisissä määrin muun ruuan joukkoon. Jos kokeilet paastoa, muista että kissan tulee kuitenkin jotain syödä 24 h aikana, jottei maksa ala rasvoittumaan. :)

   Poista
  5. Susu.kokeilepa tosiaan ihmisille suunnattuja, ne eivät ole yhtä hienoiksi jauhettua kuin eläinten jauhikset ja niitä joutuu jo vähän pureskelemaan/avaamaan suuta enemmän kun taas eläinten mössöjauhelihoja pystyy syömään vaikka nuolemalla. :) Jos ihmisten jauhikset menee, niin sinne sekaan pieni määrä luista jauhelihaa kunnes niidenkin maistuvuus paranee. Tai jos syötte myös märkäruokia, niin sellaisen sekaan pieni pala. Jonkun herkkuruuan niin, ettei kisu pysty helposti nyppimään "pahoja" paloja pois.

   Jos kisut tykkää pureskella ruokaa, niin oletko kokeillut kokonaisia luita? Kanankaulaa tai broilerinsiipeä? Niitä on helppo myös saksilla pätkiä, jos kisu vieroksuu niiden kokoa.

   Poista
  6. Nuorempi kissa käy jopa varastamassa koirille tarkoitetut luut, mutta vanhempi kissa ei ole oikein innostunut asiasta. :D Tuolla vanhemmalla on muutenkin vähän vaihtelevaa tuo maistuvuus, broilerin sydän uppoaa ihan milloin vain, mutta nyt esim. rintafileestä leikatut palat ei kelpaa. Syö niitä vähän ja jää tuijottamaan ruokapaikalta, että koska tulee oikeaa ruokaa. Alkaa epäilyttää, että olisi jotain hammasongelmaa (kissa on kuitenkin tosiaan jo 9-v), joten koitetaan antaa helpommin syötäviä ruokia siihen asti, että päästään eläinlääkäriin katsastamaan hampaiden tilanne. Herkkuruoka kuitenkin on katkaravut ja niitä ei kuitenkaan voi kauhean useasti antaa, että muukin ruoka alkaisi maistua. :D Märkäruokaa ei enää anneta kun noista mitä syötettiin ei voi tietää, että mistä eläimestä ne eläinperäiset ainesosat tulevat.

   Mutta positiivista sentään, että tuo jauhettu broileri luineen maistui paremmin tuolle vanhemmalle kuin nuoremmalle. Toisin sanoen kävi nuoleskelemassa liemet (lisään hiukan lämmintä vettä, että ruoka lämpeäisi jääkaappikylmä -> huoneenlämpö) ja ehkä vähän söikin, nuorempi kävi toteamassa, että tämä ei ole ruokaa. Ehkäpä se tästä lähtee suttaantumaan. :) Nirsoilupäiville on varattu Nutri-Plussaa. Kaupasta sitten seuraavan kerran mukaan ihmisille tarkoitettuja broiskun ja kalkkunan jauhelihoja.

   Poista
  7. :DD sentään toiselle maistuu! Joo, hampaat on hyvä tutkituttaa ensin ettei vahingossa satuta kissaa kovien ruokien kanssa. Veden lisäys onkin hyvä tapa myös varmistaa, että kisu saa varmasti riittävästi nestettä! Positiivista sentään että liemet maistui eli ei se kovin myrkkyä voi olla. :D Oletko antanut nämä jauhelihat klöntteinä vai ns. muussattuna? Kissan mieltymyksilläkin on vaikutusta syökö se kumpaa vai kumpanakin. Jos teillä tykätään purra ruokia, voi ne isommat jauhelihaklöntit olla parempia, mutta kannattaa myös testata niinkin että jauheliha on levitettynä lautaselle helposti syötävään muotoon. Meillä Rakulle ei aina maistu luinen jauheliha klönttinä, mutta sitten kun sen levittää lautaselle, syödään ahneesti.

   Poista
  8. Köntteinä, tasaisesti levitettynä, pienempinä annoksina... on poppakonstit (kuohukerma&voi) kokeiltu ja kuun ja tähtien asentoja ennusteltu, että maistuisiko. :D Paté-malliset safkat eivät koskaan kelvanneet märkäruoka-aikana, joten voi olla niistäkin peruja, ettei nuo jauhetut maistu. Olis tää kyllä liian kivaa, että ruoka uppoaisi aina ja kissa söisi ilman nirsoiluja. Mut ei. :D

   Poista
  9. Aaarg. :D sitten ei kai auta kuin piilotella pieniä paloja muun ruuan joukkoon, tsemppiä! Toivottavasti lähtee maistumaan kokonaiset luut sitten hammashuollon jälkeen. :) Saattaa olla mielikuvitustanikin, mutta Rakun yksi syy miksi sen hammastarkistukseen vein muiden kisujen rokotuskäynnille oli että mietin mahtaako hampaat vaivata kun tosiaan sitä nirsoilua luiden kanssa oli. Hammaskiveä ei ollut, mutta pikkuisen kerääntynyttä plakkia takahampaissa, minkä eläinlääkäri ropsutti pois. Nyt Rakun suu tuoksuu paremmalta ja kokonaiset luut maistuu paremmin (siivet kalutaan perusteellisemmin). Voi tietenkin olla, että jälkimmäinen sattumaakin, mutta hampaiden terveydellä on hurjan iso vaikutus kissaan. Jos teillä ei ole 9 vuoteen puhdistettu hampaita, on siellä varmasti paljon poistoa vaativaa hammaskiveä, joten toivottavasti teillä ellkäynti ratkaisee nirsoiluongelman. :)

   Poista
  10. Hampaat rapsuteltiin puhtaaksi ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten, keväällä rokotuksissa lekuri sanoi, että vois olla hyvä puhdistaa ne uudestaan. :) Mutta tosiaan tuon vanhemman ummetuskeissin takia katsottiin hampaat niin ei siellä ainakaan mikään heilunut tai vaatinut poistoa. Josko se olisi vaan se hammaskivi mikä haittaa. Toivotaan että se tästä! Hämmennyin vaan ison marketin lihahyllyllä kun siellä ei ollut broiskun jauhelihaa. Kamalasti kyllä kaikkea muuta. :/

   Poista
  11. Täälläkin on kaksi isoa markettia, joista ei saa broilerinjauhelihaa. Toisesta saa kyllä halpaa filettä ja toisesta taasen broilerin paistipaloja, joten se menee sitten vähän niin että eri lihoja tulee ostettua eri kaupoista. :'D

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta! Oli tosi mielenkiintoinen lukea, kun olen itsekin näitä asioita miettinyt ja laskeskellut ja tuskaillut. Meillä pitäisi taas intoutua raakaruokkimaan. Ostettiin vaan välistä kanankaulojen sijasta niitä siipiä, ja se olkaluu tuntuu olevan liian kova nakki meidän lellipennuille. Järsivät reunoja, ja sitten jättävät sen isoimman köntin syömättä. Kaulat taas sitten menivätkin hyvin kokonaan, hirvipaisti menee, kaikki jauhelihat menee.. Mutta kaulat ainoita luisia, jotka kelpaavat. Jos yrittäisi siis jaella nuo siivet nyt pois vaikkei niitä kokonaan syödäkään, että saisi viimeistään tammikuuksi haettua taas kauloja pakkaseen ja ruokavalioon. Meillä siis sekaruokitaan märkäruokaa ja raakaa, viimeaikoina hävettävän vähän raakaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oli hyödyksi! Se on äsyttävää jos ei syö kaikkia ja joutuu heittämään ruokaa roskiin. Ymmärrän jos olet halunnut pitää paussia. :D Kaulat on kissalle tosi hyviä luita, parempikin että ne maistuu kuin että jokin muu maistuisi paremmin. Aina myös se pienikin raaka on parempi kuin ei raakaa ollenkaan. :)

   Poista
 4. Oletko törmännyt sellaiseen, että kissan vatsa ei siedä luuta? Minulla on 6 kk kissanpentu, jonka vatsa näyttäisi menevän kuralle luista. Pentu on vielä sekaruokavaliolla, eli syö 1/3 teollista märkäruokaa, loppu raakaruokaa. Tarkoitus on siirtyä täysin raakaruokaan parin kolmen kk kuluttua. Mutta onnistuukohan se jos luut tuottavat ongelmia. Voiko luut korvata kanamunankuorilla vai pitääkö tyytyä teollisiin kalsiumvalmisteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissapuolella en ole sellaisiin tapauksiin törmännyt. Koirapuolella on pari tullut vastaan, mutta muistelisin että niillä vatsa ei kestänyt vain tietynlaisia luita. :)

   Oletko syöttänyt luuta sellaisenaan vai jonkun ruuan mukana ja kuinka monesti olet luita kokeillut? Luiden sulavuus on liharuokia hitaampi ja tietenkin koostumukseltaan ja vahvuudeltaan ne poikkeavat myös, joten yllättäen tuotuna ruokavalioon ne voivat saada vatsan sekaisin. Kannattaa kokeilla sekoittaa kerran päivässä esim. jauhettua broilerinsiipeä jonkun tutun ruuan joukkoon 1/5 annoksesta. Jos vatsa kestää, määrää voi pikkuhiljaa lähteä suurentamaan. Totutusvaiheessa kakan koostumus voi hieman muuttua löysemmäksi kun vatsa käsittelee sille outoa ruokaa, joten kannattaa jatkaa tätä sekoitusta ainakin neljän päivän ajan ja katsoa lähteekö uloste taas kiinteytymään.

   Hienoksi jauhetut kananmunankuoret on suht ok tukemaan kalsiumin saantia, jos luita ei pystytä pitämään mukana. Niiden imeytymisestä on kuitenkin liikkeellä epäselvää tietoa, joten luut olisi se paras vaihtoehto. :) Kananmunankuoren hyöty tavalliseen kalsiumlisään verraten on, että se sisältää myös muita kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia.

   Poista
 5. Kiitos vastauksesta.
  Poika on syönyt raakaruokaa (myös luista lihaa) koko meillä oloajan eli 12 vkon ikäisestä. Kasvattajallakin oli saanut raakaa lihaa. Eli äkillisestä ruokavalion muutoksesta ei ole kyse. Meidän 2v tyttö on ollut raakaruokinnalla koko aikuisiän. Poika on saanut alusta asti maistella isomman ruokia. Tarjolla on ollut broileria, kalkkunaa, lammasta, poroa, nautaa ja sikaa, kaikkea näitä luullisena, jos vain niitä on saanut ostettua. Joulukuun alussa pennun vatsa meni sekaisin, ensin vain hieman, mutta lopulta niin, että pentu ramppasi laatikolla ihan jatkuvasti. Vatsa saatiin kuntoon keitetyllä broilerilla ja maitohappobakteereilla. Ajattelin, että kyse oli jostain pöpöstä. Mutta tuosta lähtien laatikolta löytyy aina satunnaisesti aivan löysiä jätöksiä. Tästä olen päätellyt, että kyse on jostain ruoka-aineesta. Ensin tuli mieleen viljaa sisältävät penturuoat, mutta ne eivät näyttäisi aiheuttavan ripulia. Seuraavaksi huomio kiinnittyi luihin, sillä kanankaulapäivää näytti seuraavan löysän masun päivä. Asian tukinta jäi hieman kesken, sillä pojan kastraatio lähestyi. Piilokivesten vuoksi leikkaus oli vähän suurempi, joten halusin vetää varman päälle. Reilut 2 vkoa ennen leikkausta aloitimme ruokinnan vain teollisilla, lisänä ihmisille tarkoitettua broileria ja nautaa. Näin meni 4 vkoa, eikä edes antibioottikuuri saanut vatsaa sekaisin. Aivan viimepäivinä olen sallinut vierailut siskon ruokakupilla, hieman hämääntyneenä ja pettyneenä totesin, että laatikolta löytyi taas löysä kakka.
  Hyvä neuvo kokeilla eri eläinten luita, kiitos siitä. Pitää ryhtyä oikein kirjaamaan ylös päivittäiset ruoat. Nyt siihen on taas aikaa kun on saatu tuo leikkaus hoidettua kunnialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjaaminen on erinomainen tapa seurata syötyjä ruokia ja oireiden puhkeamista. :) Sinun kannattaa tuoda yksi kerrallaan halutut ruuat takaisin ruokavalioon ja seurata vatsan reagoimista. Mitä ruokaa/ruokia vanhemmalla kissalla oli silloin kupissaan kun pennulla meni maistamisesta masu sekaisin? Oletko muita luita testannut kuin kanankaulaa oireiden alkamisen jälkeen? Nähtävästi ei kuitenkaan ole itse proteiinille allerginen kun pystyy kuitenkin muuten broileria syömään. Suosittelen jauhetun broilerinsiiven kokeilemista :) Jauhettuna siksi, että sinun on helpompi aloittaa pienestä määrästä. Jos vatsa menee sekaisin kanankaulasta, muut luut kannattaa testata pienillä annoskoilla, myös jotta maha ei rasittuisi näin alkuun paljon. Hyvä keino on tosiaan sekoittaa sitä jonkun hyväksi todetun ruuan joukkoon, täten mahaan ei päädy vain "riskiruokaa" vaan toinen ruoka vähän kuin pehmittää prosessia. Muiden eläinten jauhetuista luista on tarjolla kalkkunaa, poroa ja sika-nautaa ainakin Maukkaalla ja ymmärtääkseni Mushilta löytyy samat tuotteet. Kokonaisista luista ei tulisi tarjota kuin pehmeitä osia kissoille eli kanankaulaa, -siipeä ja -selkää.

   Poista
 6. Osaisitkohan neuvoa sinne päin ohjetta. Syöjänä alle 1v junnu, leikattu uros. Ajattelin koostaa ruokavalion näin: broiskua (eri osia) 50g/pv, kaveriksi kaulaa/siipi 50g? Multicatia 1-2tbl pvässä, sisäelimiä 2-3x vkossa. Sillon tällöin herkkuina pikkurottia, hiiriä ja ehkä jopa tipuja. Miltä kuulostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostaa, muistathan myös lohiöljyn. :) Itse tosin lisäisin sisäelinten määrää. Varsinkin sydämen, joka on erinomainen eri ravintoaineiden lähde ja koska se luetaan lihakseksi, sen syötön kanssa ei ole rajotteita. :)

   Poista
 7. Heippa! Olen ollut käsityksessä, että kanan kaulat sisältävät vain rustoa eivät luuta, olenko väärässä? Entä kalkkunan kaulat? Syötin pitkään (kalkkunan) kauloja kissoille ajatellen niiden saavan siitä kalsiumia, mutta sitten liikkeessä josta ne ostin, sanottiin että ne ovat vain rustoa. Meillä kissojen raakaruokinta kaipaa vähän fiksausta, enempi on paloista lipsunut tuohon pötköjen syöttämiseen. Olemme antaneet lohiöljyä vain kuureina, pitäisikö sitä pitää viikottain ruokavaliossa? Kissat saavat keitettyä järvikalaa n. 1krt/vko. Kiitos hyvistä kirjoituksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allo! Kaulat ovat pehmeää luuta ja käyvät kalsiuminlähteestä, tosin siivessä on hieman parempi kalsium:fosfori-suhde. Kalkkunan kaulojen on sanottu olevan turhan isoja kissalle, mutta pätkittynä varmaan menee, jos teilläkin on ollut sitä ruokavaliossa ilman ongelmaa(?). :) Täälläpäin ei myydä kalkkunan kauloja niin en ole päässyt testaamaan. Kalkkunan kaulassa on kuitenkin parempi kalsium:fosfori-suhde kuin broilerin kaulassa.

   Jos teillä syödään pelkkää raakaa, kalaöljyn tulisi olla aktiivisesti mukana ruokavaliossa, jotta omegasuhde pysyy soppelina.

   Kiva, että tykkäät! :)

   Poista
 8. Kiitos vastauksesta! Väsäilin kissoille nyt ruokalistan ottaen mallia tuolta sun ruokalistasta, kaulat ja lihat ja maksat ja kivipiirat + psylliumit ja öljyt jne. Meidän kissat on siis syöneet raakista + Applawsin nappulaa (ehkä 2 tl päivässä) Ja Multicatia 1 tbl/pvä. Haluaisin jättää nappulan kokonaan veke. Meillä on neljä leikattua kissaa, 2 tyttöä, 2 poikaa. Vanhin 7v, muut siitä nuorempia. Ja sit lisää kysymyksiä :D Voinko pitää ton järvikalan 1 krt/vko keitettynä listoilla, kun sitä saadaan ilmaiseksi ja kissat kovasti tykkäävät? Vai olisko syytä antaa vielä harvemmin? Meillä kissat on saaneet ruoan 2 krt päivässä, mutta ajattelin muuttaa ruokintaa kolmeen kertaan. Meillä on lihakaneja kasvatuksessa, joten tarkoitus olisi jatkossa ottaa poikasia pakkaseen kissoille kokonaisena (ainakin yksi kissoista tiettävästi suostuu syömään kokonaisen ;) mutta myös luista lihaa olisi saatavilla aikuisista. Voinko korvata tuon broilerin kaulan toisinaan luisella kanin lihalla? Yksi kissoistamme kärsii suuvaivoista, joten hänelle joudun antamaan pienempinä paloina/ jauhettuna. Mahtaiskohan lihamylly toimia, jos laittais kania luut + lihat myllystä läpi? Vai pirstaloituukohan luut ikävästi? Voinko antaa suuvaivaiselle aina tuon kaulan sijaan jauhettua siipeä? Nyt täytyy hommata vielä tuo öljy ja lähteä lihakaupoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu raksut kannattaa heivata pois. :D Lihakaneja, onpa teillä luksusta! Meidänkin pitäisi kokeilla kaninpoikasia, tähän asti ollaan syöty kokonaisista vain hiiriä. Kaninlihaakaan eivät ole saaneet pitkään aikaan, joten kaipa sitä vielä tälle vuodelle pitäisi hankkia. :D Voit korvata kaulan kanin luulla, jos se on semmoinen, minkä kissa pystyy paloittelemaan eli ei ole liian kovaa. Liian kovan syöminen kun voi vaurioittaa hampaita. Luut ovat melko haastavia lihamyllylle, joten epävarmoissa tilanteissa kannattaa googletella millainen teho omassa on ja onko mahdollisesti joku käyttänyt kys. myllyä luiden jauhamiseen. Ja luut voi laittaa lihamyllyn läpi useamman kerran, jos turvallisuus on epävarma. Mie ainakin jauhaisin uudestaan, jos löytyy useampi teräväksi jäänyt. Luuthan voivat ns. pirtsaloitua kissan omassa paloittelussa myös (siipi), mutta silloin kun asiaan pystyy vaikuttamaan niin laittaisin turvallisemmaksi. Jos suuvaivaisella on pureminen vaikeaa, voi sille antaa jauhettua siipeä. Mielellään pureskeltavaa sitten lihojen muodossa. :)

   Voit toki antaa halutessasi edelleen kalaa 1 krt viikossa. Se on terveellistä syötävää, vaikkei kuulukaan kissan luontaiseen ruokavalioon.

   Poista
 9. Hej taasen ja kiitos edellisistä vastauksista! Turvaudun nyt kovasti sun apuun kun tuntuu haasteelliselta tää ruokavalion muutos! Ollaan saatu jo öljy messiin ja psyllium kehiin. Molemmat menee alun "hyi-ilmiön" jälkeen ihan ok (totesivat varmaan, että ei tuo ilkee akka anna mitään muutakaan joten pakko syödä vaan! :D ) Voisko tuota broilerin sydäntä korvata possun sydämellä, jos tulee tilanne ettei broiskun sydäntä saa mistään? Mietin vielä tuota jauhettua siipeä vielä, että voiko sillä täysin korvata tosiaan tuon broilerin kaulan, jos kaulat ei uppoa? (tietty siis hampaiden takia huonompaa kuin kokonainen. Kaulaakin taitaa saada jauhettuna jostain...) Onko noissa jauhetuissa siivissä nahkat mukana, haittaako se pidemmän päälle? (Mulla on ollut varmaan Mushilta jauhettua siipeä ja jauhettu siipi +selkä pötköjä) Koitan nyt syöttää eka pakkasesta vanhoja safkoja veks ja hommata uutta parempaa tilalle. Maksaakin löytyi jo marketista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuteen ruokavalioon tottuminen ottaa joskus aikansa, hyvä, että olet tiukkana! :) Voi korvata. Mustilla ja Mirrillä on välillä pulaa broilerinsydämistä kun ne ovat niin suosittuja. He ratkaisivat ongelman ottamalla Maukkaan rinnalle ulkomaalaista Purenatural-merkkisiä bsydämiä, niillä taisi kuitenkin olla 2 € isompi kilohinta. Viimeksi kun kävin sydänostoksilla siellä oli taas Maukkaan sydämet loppu, mutta Purenaturalia löytyi. :) Mushin tilanteesta en ole selvillä.

   Voi korvata kaulan siivellä. Meillä Raku ei suostu syömään kauloja, joten saa sen sijaan jauhettua siipeä (2 krt viikossa kokonaista). Jauhettua kalkkunankaulaa saa Mur-Kis-merkkisenä ainakin Vauhtiraksusta, ravintoarvoja ei taida olla netissä nähtävillä. Jauhettuun broilerinsiipeen on tosiaan jauhettu nahat mukaan, mutta kunhan lohiöljyn riittävästä saannista huolehtii, ongelmaa ei ole (kunhan rasvaa/nahkaa ei tule liikoja sitten toisista ruuista). :)

   Hienoa, että maksa löytyi!

   Poista
 10. Huh, kiitos! Mä jo panikoin et kissaparat on kovilla nyt tässä "siirtymävaiheessa" kun vielä en ole saanut kaikkia sapuskoja hommattua, vaikka siis raakaruokaahan syövät sujuvasti, koostumusta tarttee nyt vaan vielä viilata. Taitaa emännällä mennä lujempaa ku kissoilla ;) Kissat ei meinaa millään uskoa, että saavat kolme kertaa päivässä sapuskaa. Sisäiseen kelloon on tarkasti laitettu kuuden aikaan illalla safka, niin aina ne nykyisin parveilee keittiössä siihen aikaan, vaikka olisivat saaneetkin päivällä ruokaa :D Meillä on pieni eläinkauppa tässä kylällä, josta saa jotain tuotteita mut ei läheskään kaikkea ja mun "vakiokauppa" jossa käyn hakee raakaruokia on kauempana ja sieltä on yleensä aina broilerin sydämet ja kivipiirat loppu :[ Täytyy ehkä tilata isompi satsi Kennelrehulta esim. Mietin, että broilerin koivet on aika edullisia marketissa, jos olis niin järeä lihamylly että koivet menis läpi, niin niistä sais aika edullisesti luista lihaa kisseille. Punnitsin nyt pari kertaa kissojen saaman ruoka-annoksen, aika lailla saman kokoisia annoksia oon antanut ennenkin, mut harvemmin. Täytyy siis pitää silmällä ettei painoa ala kertymään. Ehkä tuolle pikkukissalle tarvii antaa vähän rajoitetummin, kun se on vähän pönäkäksi tullut. Aktivointia tarttis kans jaksaa enemmän harrastaa. Kissat tykkää kyl tehdä temppuja kun jaksaa opettaa. Osaavat antaa tassua (oikeeta ja vasenta) seisoa takajaloilla ja istua. :) Nyt on taas vähän varmempi olo tässä kissojen ruokinnassa! :) Oot kyllä isoksi avuksi monelle kissanomistajalle blogisi kautta! Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bwaha, kissat on niin rutiiniensa orjia, mutta eiköhän ne jossain vaiheessa hoksaa siirtää kellonsa ajalleen! Täällä ei ole puutetta kivipiiroista, mutta sydämet on tosiaan hirmu suosittuja. Pitäisi melkeinpä ostaa aina jemmaan niitä. :D Jos oisi isompi pakastin.

   Miksei, miksei. :) Lihamylly on kyllä kätsy noiden luiden kanssa. Raaka täyttää paremmin kuin teollinen, joten kannattaa tosiaan seurailla painoa tarkkaan, jos annat saman verran ruokaa kuin aiemminkin. Temppuilu on erinomaista ajanvietettä, ehkä tosin laihdutuksen/painonhallinnan osalta huono. :'D

   Kiva että on varmempi olo, ilo olla avuksi! :)

   Poista
 11. Tervehdys! Olen tutkinut tätä raakaruokinta asiaa jälleen. Olen kissalleni pienestä asti antanut raakaa (perus marketeista ihmisillekin kelpaavaa nautaa ja sisäelimiä) - aika ajoin. En vain ole koskaan uskaltanut heittätyä ihan täysille mukaan. Nyt kuitenkin haluaisin vihdoin ja viimein yrittää, koska kissa kyllä innolla lihaa syö (kuvittelee olevansa oikea peto aina ja teatraalisesti murisee liharuokaa saadessaan niin minulle, muille kissoille kuin tuolinjaloillekin). Kyse on siis vain omistajan vaivannäöstä.

  Suurin stressini lienee ollut ravinnon hankinta, niin että se on toki mahdollisimman edullista, mutta myös soveliasta. Eläinkaupoissa pakastealtailla pyöriessä on kuitenkin vain alkanut hämmentää kun suurin osa tuotteista siellä on anonyymejä ja sitten joissain on mainittu erityisesti että ne on tarkoitettu kissoille. Voinko siis mennä ostamaan pieleen jos löytän joitain kanansiipiä/kauloja, vai onko tuo vain jokin markkinointijuttu? Tuntuu tosi tosi typerältä kysymykseltä, jonka vuoksi en ole kehdannut esittää sitä eläinkaupoissa koskaan.
  Ne pakastealtaat vain ovat niin hämmentävän outoja paikkoja, tiedän suurinpiirtein jo mitä pitäisi kissalle hankkia, mutta eläinkaupassa tuntuu silti että täällähän on ties mitä mikä näistä nyt on sitä oikeaa.
  Tätä teoreettista opiskelua raakaruokinnasta on nyt kuitenkin päntätty niin kauan että pitäisi saada muokattua se käytäntöön hiljalleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mui! Heh, hienoa että raaka maittaa noinkin hyvin! :D Ja kun rytmiin pääsee, raakailu on helppoa omistajallekin. :)

   Tuoteseloste ratkaisee sopiiko ruoka kissallekin. Kissalle tulee olla kasvitonta ruokaa, alhainen/suhteellisen alhainen rasvaisuus ja proteiinia enemmän kuin rasvaa. Siivet, kaulat yms jauhaamattomat ruuat ovat oikein hyviä kissalle. Lihojen suhteen suosittelen välttämään eläimille suunnattuja jauhelihoja sekä valmispullia ja käyttämään ihmisille suunnattuja naturel-lihoja niiden paremman ravintoarvon ja hammastyön vuoksi. Hyvää ja suht halpaa on esim. broilerin koipilihat. Ja broilerinsydänhän on erinomaista ruokaa, halpaa ja ravinteikasta. :) Sen syötön kanssa ei ole rajoitteita, kuten ei kivipiirankaan.

   Varsinkin kokonaisia lihaisia luita valitessa tulee käyttää pehmeitä siipikarjan luita, kuten kaulaa ja siipeä, miksei myös selkääkin. Liian kovat luut voivat vaurioittaa kissan hampaita.

   Mukavia raakailuhetkiä! :)

   Poista
 12. Heippa. Lueskelin innokkaana blogiasi kun opiskelen tulevan kissan raakaruokintaa. Näissä lisäravinneasioissa askarruttaa että onko sulla käyttökokemusta tai mielipidettä Biofarmin Kalkvita-jauheesta verrattuna MultiCat:n? Tulee ainakin hinnaltaan huomattavasti edullisemmaksi. Onko kissalle edes tarpeellista antaa mitään monivitamiinilisää jos huolehtii ADE:sta, jodista, kalsiumista, sinkistä ja B:stä? Onko kissalle haittaa magnesiumista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mui!

   Kiva, että olet löytänyt meidän blogiin ja että raakaruokinta kiinnostaa! :) Kalkvitan nimi on varsin hämäävä, sillä tuotteessa ei ole juuri lainkaan vitamiineja ja muita kivennäisaineita kuin kalsiumia ja fosforia. Se siis käytännössä toimii vain kalsiumlisänä. Multicatissa on reippaammin vitskuja, mutta senkin varsinaiset hyödyt rajoittuvat vain lisäkalsiumiin sekä B- ja E-vitamiiniin.

   Ei ole tarpeen antaa monivitamiinilisää. On ruokkijasta kiinni haluaako täyttää osan tarpeesta monivitamiinilisällä (yksikään ei täytä kaikkia tarpeita) vai ottaako osan muusta yhdisteestä (esim. kalanmaksaöljy) vai kaikki eri purkeista. :) Kissoille sopivien isäravinteiden valikoima on laaja, joten jokainen voi koota itselleen ja kissalleen parhaiten sopivan combon. Ruokavaliolla voi täyttää osan tarpeista, mutta (raaka)ruokavaliosta riippumatta lisiksi tarvitaan ainakin E-vitamiini, jodi ja sinkki. :)

   Magnesium on elintärkeä kissalle, mutta toki liikaakin voi saada. Ennen uskottiin sen nostavan struviittikiviriskiä, mutta sittemmin se on tutkimuksissa kumottu. Magnesiumin määrällä ole vaikutusta kiteiden muodostumiseen normaalissa, happamassa, virtsan pH:ssa. Magnesiumin turvallista ylärajaa ei ole määritetty.

   Poista
  2. Kiitos vastausksesta. Niin ajattelinkin, että tämmöinen "monivitamiinilisä" on periaatteessa aivan turhaa. Meillä ei vielä edes kissaa kotona ole, mutta suuret on suunnitelmat hänen saaapuessaan piakkoin. Nyt pentu on syönyt ilmeisesti vähän raakaa ja pääosin Animondan vom feinsteniä ja Applawsin raksua, eli muutos ei tapahdu kerralla ja näitä tuttuja ruokia mulla varastossa on, johon pikkuhiljaa laitetaan raakaa kaveriksi. Tarkoitus on päästä ihan pelkälle raakaruoalle.

   Uskaltaako kauloja ja siipiä antaa jo pennulle? Kissa on meille saapuessaan 16 viikkoinen.
   Syötätkö omille kissoillesi hiiriä ja tipuja tai muita kokonaisia eläimiä?

   Poista
  3. Tosi hienoa, että perehdyt ruokintaan jo ennen pennun saapumista ja onnea jo valmiiksi tulevasta perheenjäsenestä!! :) Pennulle voi antaa lihaista luuta jo ennen luovutusikääkin ja kotiutuessa ne on lihanpalojen ohella erinomainen apu hampaiden vaihtumisesta johtuvaan ikenien kutinaan.

   Meillä syödään tipuja ja hiiriä silloin tällöin. :) Raku ei välitä, mutta tytöt mutustavat innolla. Haiku tipuja ja Nora hiiriä. Etenkin hiiri houkuttaa ajoittain pitkiinkin "saaliintappo"leikkeihin ennen syöntiä.

   Poista
  4. Selvä homma! Ei muuta kuin sitten kokeilemaan mitä meidän pikkupeto tuumaa niistä. Mulla on pakastimessa pari pinkkiä ja pari vähän isompaa hiirtä odottelemassa. Neitonen kotiutuu jo ensi viikolla enkä malttais odottaa enää hetkeäkään!

   Tykkään olla valmistautunu uusiin asioihin ja tutustun niihin aina innolla, enkä ees käsitä miten ne asiat sitten jää päähän ja oppii uudet kuviot ku muuten muisti on aivan surkeaa :D

   Poista
  5. Toivottavasti maistuu! :)

   Itselle tärkeät asiat muistaa helpommin. :3

   Poista